Vaskehjelp kalt «svarte faen» og lagt i jern av politiet

TRONDHEIM (Dagbladet): Her er videobildene som avslører politiet: Sophia Baidoo vasker banklokalet. Like etter blir hun kalt «svarte faen», lagt i håndjern og utsatt for unødig maktbruk. Av politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet så i går videofilmen som utgjør et sjeldent bevismateriale, tatt opp av bankens videokamera.

Statsadvokat Helge J. Kaasbøll i Trondheim beskriver politimannens opptreden som «klart kritikkverdig», «krenkende», «uforholdsmessig» og «unødvendig».

Likevel har han kommet til at straffesaken må henlegges etter bevisets stilling.

Det skjer til tross for at Det særskilte etterforskningsorganet for politisaker (Sefo) innstilte på å bøtelegge politimannen.

Det var 12. oktober i fjor at den ghanesiske kvinnen (21) kom for å gjøre sin vanlige vaskejobb i Sparebank1s filial på Heimdal i Trondheim. Ved en feiltakelse ble alarmen utløst. Først kom to vektere og seinere tre polititjenestemenn til stedet.

Politiet kontrollere Baidoo, til tross for at hun hadde vaskefirmaets logo på skjorta, kunne vise fram sitt ansettelsesbevis og oppgi koden man bruker for å stoppe alarmen.

Statsadvokaten mener det var kritikkverdig av politiet å foreta kontroll av Baidoo mens hun utførte sitt arbeid i banklokalet. Det samme mener han om maktbruken til politimannen som satte kvinnen ned i en stol, la henne i håndjern og seinere dro henne inn i ei glattcelle.

Statsadvokaten mener også at politimannen handlet i strid med politiinstruksen da han brukte uttrykket «svarte faen» i en situasjon hvor det kunne oppfattes som rasistisk.

Politimannen har forklart at Baidoo sparket og slo etter ham, blant annet med en kost, og at hun bet ham i armen. Ingenting av dette kommer fram på bankvideoen.

- Jeg synes henleggelsen er feil og urettferdig, men vet ikke om det nytter å gå videre. Alt blir jo tolket til fordel for politimennene, sier Baidoo til Dagbladet.

kjell-ivar.myhr@dagbladet.no