Vaskeladden som bygde et imperium

Han jobbet knallhardt for å bygge opp sitt vaskeimperium og hadde suksess med store hytteinvesteringer. Men medaljen hadde en bakside.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): -  Jeg har skaffet meg mye gods og gull, men jeg har ikke blitt lykkelig av den grunn. Penger gir deg bare trøbbel, det er i hvert fall min erfaring, sa Svein Erik Bakke til Dagbladet i 2002.

Gründeren begynte karrieren som 17-åring med å vaske vinduer og bygde gradvis opp vaskeimperiet Viking-gruppen. Suksessen gjorde at den folkelige mangemillionæren fikk kallenavnet «Vaske-Bakke».

Investerte i skibygd

På det meste hadde Svein Erik Bakke over 750 ansatte under seg, men vaskevirksomheten ble gradvis erstattet av eiendomsinvesteringer. Mens Trysil fremdeles var en stille fjellbygd kjøpte Bakke på slutten av 70-tallet to utleiehytter. 20 år seinere kontrollerte han ifølge E24 over 3000 sengeplasser i det som med hans hjelp var blitt et av Norges største og beste alpinanlegg. Bakke satset i tillegg stort på turisme i skibygder som Hafjell og Hemsedal. Med millionene fulgte også et luksusliv. Bakke skaffet seg helikopter med egen landingsplass i hagen, hytter, båter og tre hus.

Åpen om problemene

-  Du kommer inn i en slags stim og blir på en måte blendet og fanget av alt du har fått til, du anskaffer verdier og ting og synes det er stas, sa Bakke til Dagbladet.

I 2001 fikk Bakke økonomiske problemer etter et betydelig tap på valutalån, og solgte seg ut av livsverket Viking-gruppen. Julaften samme år gikk finansmannen på en psykisk knekk, og ble sykemeldt i ett år. Bakke var i ettertid åpen om sine psykiske problemer.

-  Jeg var utbrent og hadde lenge klar kurs mot avgrunnen uten å skjønne det selv. Jeg gikk rett og slett på en smell, det bare svartnet. Det var ikke mer drivstoff igjen. Jeg fikk mange signaler, kroppslige ikke minst, som jeg ikke tok på alvor, sa Bakke til Dagbladet.

VASKELADDEN: Han var Vaskeladden som bygde et imperium. I går ble Svein Erik Bakke funnet død i sin leilighet. Her fotografert sammen med forloveden Kajsa Lundgaard (31) i Langesund i år. Foto: Arild Enger
VASKELADDEN: Han var Vaskeladden som bygde et imperium. I går ble Svein Erik Bakke funnet død i sin leilighet. Her fotografert sammen med forloveden Kajsa Lundgaard (31) i Langesund i år. Foto: Arild Enger Vis mer

De seinere åra jobbet gründeren med planer for et eiendomsprosjekt i Natal i Brasil.

Den rødgrønne regjeringen kjøpte i fjor høst Bakkes villa på Bygdøy for 30 millioner kroner, for å åpne stranda ved eiendommen for allmennheten.

To voksne barn

I august i år kjøpte Bakke og forloveden Kajsa Lundgaard (31) en luksusvilla på Snarøya for 25 millioner kroner. Mens huset ble pusset opp bodde Bakke og Lundgaard i leiligheten hans på Frogner sammen med Lundgaards datter (7). Svein Erik Bakke etterlater seg også to voksne barn, en sønn og en datter, fra sitt første ekteskap.

Les  «Svein Erik Bakke funnet død» her.