Vaskemaskin stoppet Gilde-slakteri

Vaskemiddelet havnet i rørsystemet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det var torsdag i forrige uke at Gildes slakteri på Steinkjer måtte stenge etter at personalet reagerte på at vannet i slaktehallen var slimaktig.

Mattilsynet ble koblet inn i saken og utførte en rekke prøver av vannet for kjemiske og bakteriologiske analyser.

Nå er årsaken til vannproblemene avdekket: Feilmontering av en vaskemaskin førte til at vaskemiddel gikk rett inn i rørsystemet ved slakteriet, melder Trønderavisa.

- Søndag kveld fant våre teknikere ut at en vaskemaskin for blant annet paller var montert feil. Rør var koblet slik at vaskemiddel gikk rett inn i rørnettet for fordeling av rent vann, sier fungerende fabrikksjef Nils Edvartsen til lokalavisa.

Mattilsynet avgjør i dag når slakteriet igjen kan åpnes.

Problemene oppsto første gang torsdag da vannet, som brukes til regngjøring av anlegg og redskaper, så unormalt ut.

Gildes interne prøver viste at vannet ikke hadde tilfredsstillende kvalitet til å drive forsvarlig slaktevirksomhet, og produksjonen ble stanset. Etter en stund var prøvene igjen gode, og slaktevirksomheten fortsatte.

Da vannet igjen viste tegn av å være forurenset fredag, ble Mattilsynet kontaktet. To dagers produksjon av griseslakt ble holdt tilbake på et kjølerom i påvente av Mattilsynets analyser.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

Feil ved rørkobling 

Gilde uttalte til Dagbladet.no fredag at Gilde ikke kunne lastet for at kommunen ikke klarte å levere vann av tilstrekkelig kvalitet til slakteriet. Søndag kveld var oppfatningen en annen.

- Vi kontrollerte vannet som gikk inn i anlegget vårt fra kommunens vannforsyning, og det var helt rent, sier Edvardsen.

Dermed måtte noe ha sneket seg inn i slakteriets rørnett.

- Etter en tid fattet vi mistanke til spesialvaskemaskinen som ble montert i mars/april. Den har kun vært i drift i perioder på grunn av driftsproblemer. Vi så at forurensingen tidsmessig stemte med bruk av vaskemaskinen. Stoff som så ut som flytende gelatin ble hentet fra vann som skulle være rent fredag, sier Nils Edvartsen.

Da Gildes teknikere søndag gjennomgikk rørnettet, fant de en feil rørkobling til vaskemaskinene.

- Nå vil vi i detalj klarlegge hvilke feil som er gjort, og det vil bli aktuelt å vurdere erstatningskrav på grunn av feilmonteringen som stoppet hele anlegget. Vi har hatt store, ekstra kostnader på grunn av dette, sier Nils Edvartsen.

Vaskemaskin stoppet Gilde-slakteri