Vasker bort søvnløshet

Mens Per Orderud fremdeles er innlagt til psykiatrisk behandling, har kona Veronica påtatt seg jobben som vaskehjelp på Bredtveit fengsel og sikringsanstalt for å få sove om natta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Veronica synes det er godt å ha noe å pusle med, sier privatetterforsker Harald Olsen til Dagbladet.

Før påske tok Veronica Orderud jobben som vaskehjelp på Bredtveit fengsel og sikringsanstalt. Jobben innebærer daglig vasking av fellesarealer, ganger og dusjer på avdelingen hun soner på.

Dommen i Orderud-saken faller fredag. Først da får Veronica Orderud og de tre andre tiltalte vite hvor lenge de kan bli sittende i fengsel.

Fra morgen til kveld

Ifølge forsvarer Heidi Ysen var det Veronica selv som tok initiativet til jobben som vaskehjelp.

- Hun er ennå ganske matt og vet ikke helt hva hun orker, men hun klarer ikke å sitte stille på cella, sierYsen.

I tillegg til vaskingen bruker hun mye av tida til å skrive brev. Veronica skal ifølge sin advokat være i aktivitet fra hun står opp om morgenen til hun legger seg om kvelden.

- Hun ønsker å bli sliten slik at hun får sove om natta, sier Ysen.

Positivt tegn

Psykolog John Sandstrøm mener det er et positivt tegn at Veronica allerede har begynt å jobbe i fengselet.

- Det viser at hun har evne til å mobilisere aktivitet. Dette må være en sterk dame med et meget sterkt overlevelsesinstinkt, sier Sandstrøm som har erfaring med langtidsfanger.

- En vaskejobb vil ha en viktig mentalhygienisk effekt for Veronica. Den gir henne mulighet til å være i daglig kontakt med medfanger og ansatte og gir henne nye ting å tenke på. Jo mer du sitter alene på cella, jo mer sliten, deprimert og resignert blir du, sier Sandstrøm, som bare kjenner Veronica Orderud ut fra omtaler i media.

- Per blir

Harald Olsen har i løpet av påsken hatt jevnlig kontakt med Veronica på Bredtveit og med ektemannen Per, som er innlagt på psykiatrisk avdeling ved Akershus universitetssykehus.

- Det er mye som skal på plass før de ser lys i tunnelen, sier Olsen.

Han tror Per Orderud blir værende på sykehus en stund framover.

Veronica Orderud og søsteren Kristin Kirkemo Haukeland har sittet på hver sin avdeling på Bredtveit, og har ikke sett hverandre siden kjennelsen falt.

- Kristin har hatt en lang påske. Det har vært lite aktivitet i fengselet, og hun har drøyd tida med å være sammen med medfanger, sier Kristins advokat Johnny Veum.

Lars Grønnerød har hatt en rolig påske i Oslo fengsel.

- Det har gått i det vanlige i det siste for Lars, sier advokat Morten Kjensli.