VASKER FOR BURGER KING: - Jeg er den eneste som tjener penger i familien, og kona og barna hjemme i Spania er avhengige av at jeg kan sende penger hjem, sier 43-åringen, som vasker for Burger King på Lørenskog. Han ønsker å være anonym da han er redd for at det vil bli vanskelig å skaffe seg ny jobb hvis navnet hans står i avisa. Jens Ulltveit-Moe (innfelt) eier Burger King i Norge. 
Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET
VASKER FOR BURGER KING: - Jeg er den eneste som tjener penger i familien, og kona og barna hjemme i Spania er avhengige av at jeg kan sende penger hjem, sier 43-åringen, som vasker for Burger King på Lørenskog. Han ønsker å være anonym da han er redd for at det vil bli vanskelig å skaffe seg ny jobb hvis navnet hans står i avisa. Jens Ulltveit-Moe (innfelt) eier Burger King i Norge. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADETVis mer

Vasker for restauranten til kjendismilliardær: - Fikk 36 kr i timen

Dagbladet kan avsløre sosial dumping i tidligere NHO-president Jens Ulltveit-Moes restaurant. En fembarnsfar vasker Burger Kings lokaler på Lørenskog for smuler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LØRENSKOG (Dagbladet): - Hele familien min lider. Jeg jobber så hardt jeg kan, men jeg kan ikke forsørge familien min for smuler, sier fembarnsfaren (43), som vasker lokalene til Burger King i kjøpesenteret Metro på Lørenskog.

Burger King er eid av selskapet til kjendismilliardæren Jens Ulltveit-Moe, som var NHO-president fra 2000 til 2004.

Arbeidskontrakt og lønnsslipper Dagbladet har fått tilgang til viser at renholderen får hundre kroner i timen før skatt. Dette er langt lavere enn den lovpålagte minstelønnen etter allmenngjøringen av renholdsbransjen. Siden 1. september 2011 ble det forbudt å betale renholdere under 151,67 kroner i timen.

Innrømmer underbetaling 43-åringen er ansatt i selskapet Daljac Renhold, som vasker åtte av Burger King-lokalene i Norge, blant andre Burger King-lokalene på Karl Johan. Ifølge Brønnøysund-registrene har renholdsselskapet 13 ansatte. Eier og daglig leder for Daljac Renhold, El Sadiq Mohamed Merghani (47), innrømmer at han har betalt de ansatte for lite.

100 KRONER I TIMEN: Arbeidskontrakt og lønnsslipper Dagbladet har fått tilgang til viser at renholderen får hundre kroner i timen før skatt. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN/DAGBLADET
100 KRONER I TIMEN: Arbeidskontrakt og lønnsslipper Dagbladet har fått tilgang til viser at renholderen får hundre kroner i timen før skatt. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN/DAGBLADET Vis mer

- Jeg har ikke forstått reglene og trodde det var greit å betale de ansatte hundre kroner i timen, sier Merghani. Han lover nå å rydde opp.

- Jeg skal beregne alle lønningene på nytt, og de som har fått for lite skal få etterbetalt, sier Merghani til Dagbladet.

- Fikk 36 kroner i timen Beregninger som Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) har gjort på bakgrunn av lønnsslipper og timelister, som renholderen selv har ført opp, viser at fembarnsfaren i realiteten har fått mindre enn hundre kroner i timen. Hvis man deler antallet timer mannen har jobbet på hva han faktisk har fått betalt - får man en timepris på helt ned til 36 kroner i timen.

- Det som til stadighet overrasker oss er hvilke aktører som kjøper denne typer tjenester og deres manglende rutiner og vilje til å følge opp de selskapene som tilbyr renholdstjenester til en mistenkelig lav pris, sier Geir Gamborg-Nielsen, som er distriktssekretær i NAF.

BER TIL GUD: - Mitt største ønske er å familien hit til Norge, men for at det skal skje må jeg kunne ha en normal lønn. Jeg ber Gud om at så skal skje, sier renholderen, som fikk hjelp av den katolske kirkes bistandsorganisasjon Caritas til å komme i kontakt med NAF. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET
BER TIL GUD: - Mitt største ønske er å familien hit til Norge, men for at det skal skje må jeg kunne ha en normal lønn. Jeg ber Gud om at så skal skje, sier renholderen, som fikk hjelp av den katolske kirkes bistandsorganisasjon Caritas til å komme i kontakt med NAF. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET Vis mer

NAF har nå sendt et lønnskrav til Daljac Renhold på 136 036 kroner for ubetalt overtid, tillegg og for lav lønn.

- Uakseptabelt Merghani fra Daljac Renhold forstår ikke hvordan mannen kan ha jobbet så mye, og bestrider de timene mannen har satt opp.

- Jeg forstår ikke helt hva som har skjedd her, men dette er noe som vi åpenbart må sjekke, sier Merghani til Dagbladet.
Dagbladet har konfrontert Jens Ulltveit-Moe og hans selskap Umoe Gruppen med påstandene.

I går fikk Dagbladet dette svaret fra Umoes underselskap King Food, som driver Burger King-restaurantene.

EIER BURGER KING
I NORGE: 
Jens Ulltveit-Moe. Foto: OLE BERG-RUSTEN/SCANPIX

Foto: Ole Berg-Rusten / Scanpix
EIER BURGER KING I NORGE: Jens Ulltveit-Moe. Foto: OLE BERG-RUSTEN/SCANPIX Foto: Ole Berg-Rusten / Scanpix Vis mer

- Det er for oss i King Food helt uakseptabelt at et vaskebyrå ikke følger de lover og regler som gjelder i Norge, sier direktør i King Food, Rune Sandvik, i en e-post til Dagbladet. Han forteller at de siste ukene har jobbet med en ny kontrakt som skal sikre riktige vilkår mellom vaskebyrået og de enkelte ansatte.

- Vi forventer at Daljac Renhold vil rydde opp i forholdene, sier Sandvik.

OVERRASKET:: - Det som til stadighet overrasker oss er hvilke aktører som kjøper denne typer tjenester og deres manglende rutiner og vilje til å følge opp de selskapene som tilbyr renholdstjenester til en mistenkelig lav pris, sier Geir Gamborg-Nielsen, som er distriktssekretær i NAF.  Foto: MARIUS HUSE/DAGBLADET
OVERRASKET:: - Det som til stadighet overrasker oss er hvilke aktører som kjøper denne typer tjenester og deres manglende rutiner og vilje til å følge opp de selskapene som tilbyr renholdstjenester til en mistenkelig lav pris, sier Geir Gamborg-Nielsen, som er distriktssekretær i NAF. Foto: MARIUS HUSE/DAGBLADET Vis mer