Vasker for toppene for luselønn

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen, helse og sosialombud i Oslo Anne-Lise Kristensen, justisminister Knut Storberget og ordfører Fabian Stang bruker renholdere som får ulovlig lav lønn.

UNDER TARIFF: Dagbladet kan avsløre at renholdere jobber for en rekke offentlige instanser langt under tariff - helt ned til 104, 25 kroner i timen. Dette er langt under tariffbestemt minstelønn, som er 148, 56 kroner i timen. Det viser en rekke lønnsslipper og arbeidskontrakter Dagbladet har fått tilgang til. Illustrasjonsfoto: TRULS BREKKE/DAGBLADET
UNDER TARIFF: Dagbladet kan avsløre at renholdere jobber for en rekke offentlige instanser langt under tariff - helt ned til 104, 25 kroner i timen. Dette er langt under tariffbestemt minstelønn, som er 148, 56 kroner i timen. Det viser en rekke lønnsslipper og arbeidskontrakter Dagbladet har fått tilgang til. Illustrasjonsfoto: TRULS BREKKE/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dagbladet kan avsløre at renholdere jobber for en rekke offentlige instanser langt under tariff - helt ned til 104, 25 kroner i timen. Dette er langt under tariffbestemt minstelønn, som er 148, 56 kroner i timen. Det viser en rekke lønnsslipper og arbeidskontrakter Dagbladet har fått tilgang til.

Lovpålagt Norske myndigheter har gjennom avtaler, lov og forskrift forpliktet seg til å ikke kjøpe tjenester som gir dårligere lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter enn det som er «minstevilkårene i landsomfattende tariffavtaler.»

Nå kan Dagbladet avsløre at renholdere har blitt betalt under tariff disse stedene:

Helse og Sosialombudet i Oslo: 143, 50 kroner i timen.

Utlendingsnemnda (UNE): 140,50 kroner i timen

DETTE ER EN SKRIVEFEIL: I en arbeidskontrakt fra Adecco står det at renholderen skal ha dårligere betalt når personen jobber for Oslo kommune (28,56 kroner under tariff i timen). Adecco har i dag en rammeavtale med Oslo kommune om å levere vikarer innenfor renholdstjenesten.

Adecco skylder på en «en skrivefeil».
DETTE ER EN SKRIVEFEIL: I en arbeidskontrakt fra Adecco står det at renholderen skal ha dårligere betalt når personen jobber for Oslo kommune (28,56 kroner under tariff i timen). Adecco har i dag en rammeavtale med Oslo kommune om å levere vikarer innenfor renholdstjenesten. Adecco skylder på en «en skrivefeil». Vis mer

Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE): 138,50 kroner.

Oslo kommune: 120 kroner.

28 000 i året Offentlige myndigheter er også pålagt å «gjennomføre nødvendig kontroll av om kravene til lønns- og arbeidsvilkår overholdes». Når de ikke har gjort dette, kan de ha brutt loven.

Med ti kroner for lite i timen går renholderen glipp av 28.000 kroner i året.

Hos sosialombudet, UNE og NVE er det renholdsgiganten Royal Renhold som har renholdskontraktene. Helse- og Sosialombudet i Oslo forteller at renholdstjenesten aldri har vært lagt ut på anbud. Dette kan i seg selv være et brudd på lov om offentlig anskaffelse.

UNDER TARIFF: Utlendignsnemnda (UNE) bekrefter overfor Dagbladet at renholdere har vært underbetalt. Her ser man UNE-sjef Terje Sjeggestad. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET
UNDER TARIFF: Utlendignsnemnda (UNE) bekrefter overfor Dagbladet at renholdere har vært underbetalt. Her ser man UNE-sjef Terje Sjeggestad. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET Vis mer

«Vi har ikke sjekket lønnsforholdene til de som vasker hos oss», skriver helse og sosialombud Anne-Lise Kristensen til Dagbladet.

Norges Vassdrags- og energidirektorat viser til at det sto i kontrakten med Royal Renhold at lønnsvilkårene «ikke bør være dårligere enn de vilkårene som gjelder for samme type arbeid, og som er fastsatt i tariffavtalen».

«Utover å sjekke ovennevnte vedlegg til kontrakten og mottatte egenerklæringer har ikke NVE kontrollert ytterligere forhold rundt temaet», skriver kommunikasjonsdirektør i NVE, Hilde Totland Harket.

Etterspurt dokumentasjon NVE er underlagt olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

 «Når det gjelder NVE forutsetter vi at underliggende etater følger arbeidslivets bestemmelser når de anskaffer ulike tjenester», opplyser olje- og energidepartementet.

UNDER TARIFF: Renholdere som vasker for Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) har fått betalt under tariff. NVE er underlagt olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (bildet). Foto: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET
UNDER TARIFF: Renholdere som vasker for Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) har fått betalt under tariff. NVE er underlagt olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (bildet). Foto: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET Vis mer

Utlendingsnemnda (UNE) sier at de nå har etterspurt dokumentasjon på avtale- og lønnsvilkår fra Royal Renhold.

Har rettet opp - De leverandørene vi kjøper tjenester fra, skal gi sine ansatte tarifflønn eller tilsvarende, og hvis det ikke er tilfelle, er det forhold vi ønsker å få rettet på, sier Bjørn Lyster i UNE. I januar får Dagbladet en ny e-post fra UNE:

«Utskrifter fra i sommer viser at det stemmer det som du viste til i første mail, at de da hadde noen medarbeidere som vasket hos oss for kr 140,50 kroner i timen. Når det gjelder de utskrifter de har sendt oss for november/desember, er dette rettet opp».

UNE ligger under Justisdepartementet (JD). De ønsker ikke å kommentere saken.

- Grove eksempler - Dette er grove eksempler hvis de stemmer, sier LO-advokat Einar Stueland. Han reagerer på at Helse og sosialombudet aldri har innarbeidet lønnskrav i kontraktsvilkårene.

- Dette er grov tjenesteforsømmelse, sier Stueland.  Han er heller ikke i tvil om at lønnen etter loven skal ligge på tariffbestemt minstelønn, 148, 56 kroner i timen for renholdere.

- STO I KONTRAKTEN: Norges Vassdrags- og energidirektorat viser til at det sto i kontrakten med Royal Renhold at lønnsvilkårene «ikke bør være dårligere enn de vilkårene som gjelder for samme type arbeid, og som er fastsatt i tariffavtalen». Foto: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADET
- STO I KONTRAKTEN: Norges Vassdrags- og energidirektorat viser til at det sto i kontrakten med Royal Renhold at lønnsvilkårene «ikke bør være dårligere enn de vilkårene som gjelder for samme type arbeid, og som er fastsatt i tariffavtalen». Foto: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADET Vis mer

Royal Renhold forklarer underbetalingen med at de først i høst meldte seg inn i NHO Service og at de nå har iverksatt tilpasninger i forhold til tariffavtalen med LO/NAF.

«Dette arbeidet er ikke fullført», skriver daglig leder i Royal Renhold, Odd Andre S. Jensen i en e-post. Han sier at de nå vil kartlegge riktigheten i påstandene «og korrigere eventuelle avvik».

Skylder på skrivefeil I en arbeidskontrakt fra Adecco står det at renholderen skal ha dårligere betalt når personen jobber for Oslo kommune (28,56 kroner under tariff i timen). Adecco har i dag en rammeavtale med Oslo kommune om å levere vikarer innenfor renholdstjenesten.

Adecco skylder på en «en skrivefeil» når det gjelder en sats på 120 kroner: «Satsen på 127 har imidlertid vært benyttet», skriver informasjonssjef Anne-Stine Talseth i en e-post. I dette tilfellet skal lønna nå være oppjustert til 142 kroner.

En som reagerer på Adeccos «skrivefeil» er avdelingsdirektør Gunnar Wedde i Oslo kommune konserninnkjøp.

VIL KORRIGERE AVVIK: Daglig leder i Royal Renhold, Odd Andre S. Jensen, sier de nå vil kartlegge riktigheten i påstandene «og korrigere eventuelle avvik». Foto: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADET
VIL KORRIGERE AVVIK: Daglig leder i Royal Renhold, Odd Andre S. Jensen, sier de nå vil kartlegge riktigheten i påstandene «og korrigere eventuelle avvik». Foto: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADET Vis mer

- Lønn på 120 kroner er klart i strid med den kontrakten vi har med Adecco og vi betrakter det som underbetaling, sier Wedde til Dagbladet. Han varsler nå en større revisjon av alle selskaper som leverer renholdsvikarer.

VIL IKKE KOMMENTERE: Justisdepartementet (JD) vil ikke kommentere at Utlendignsnemnda, som ligger under JD, har brukt renholdere som får betalt under tariff.  Her ser man justisminister Knut Storberget (Ap). Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET
VIL IKKE KOMMENTERE: Justisdepartementet (JD) vil ikke kommentere at Utlendignsnemnda, som ligger under JD, har brukt renholdere som får betalt under tariff. Her ser man justisminister Knut Storberget (Ap). Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET Vis mer

Slik er loven:

ILO-konvensjon nr. 94 stiller krav om at sentrale myndigheter i tjenestekontrakter og i bygge- og anleggskontrakter forplikter tilbydere å gi sine ansatte vilkår i henhold til det tariffavtalte nivået.

Denne plikten gjelder tilsvarende nedover i kontraktskjeden. Formålet er at det offentlige skal respektere tariffavtaler og opptre som en modelloppdragsgiver med hensyn til lønns- og arbeidsvilkår.

Norge tiltrådte konvensjonen i 1996. Endelig gjennomføring fant sted ved vedtakelsen av lov om offentlige anskaffelser § 11a og forskrift om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter, som også omfatter kommuner og offentligrettslige organer.

I Norge er konvensjonen gjennomført ved at det på allmenngjorte områder er allmenngjøringsforskriftene som utgjør vilkårene, mens tjenestetilbydere utenfor allmenngjorte områder må påta seg å tilby vilkår i tråd med minstevilkårene i landsomfattende tariffavtaler, selv om disse ikke er allmenngjort.

Kilde: Regjeringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer