Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vasker klær i urantønner

De helte ut uranet og bruker tønnene til klesvask. Nå sendes alvorlig syke irakere til sykehus hver eneste dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et lager med uran ble plyndret i april under opptøyene under USAs invasjon av Irak.

Flere mennesker skal ha tatt tønner med uran og helt innholdet ut på bakken. Etter å ha vasket tønnene i elva skal de ha brukt tønnene til å lagre vann og vaske klær i.

Nye tilfeller av syke mennesker rapporteres daglig på sykehuset nær Tuwaitha sør for Bagdad. Legene melder om opptil 20 mennesker om dagen, mange av dem barn, som kommer til sykehuset med blodig diaré. Andre som har vært i nærkontakt med tønnene, lider av utslett, neseblødninger og oppkast.

Tester viser at disse menneskene ikke har mageinfeksjoner eller parasitter, som vanligvis er årsaken til slike sykdommer. Det styrker mistanken om stråleskader.

FN-eksperter har vært på Tuwaitha for å lete etter atommaterialet. Men amerikanerne som kontrollerer landet, gir dem ikke lov til å foreta medisinske tester på lokalbefolkningen i nærheten av lageret.

Radioaktivt område: Greenpeace-aktivister har brakt i sikkerhet en av de mange urantønnene som har kommet på avveie i Tuwaitha-området.