Vasker svart i departementet

Svenske departementer blir vasket rene - men ikke all vaskingen er hvit.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere svenske etater og departementer blir rengjort av personer som verken har oppholds- eller arbeidstillatelse. De ulovlige innvandrerne jobber for små rengjøringsbyråer, som i sin tur blir engasjert av store rengjøringsbyråer som har fått oppdrag de ikke klarer selv. Det skriver Aftonbladet.

En annen svensk avis har snakket med en av vaskehjelpene som har adgang til de innerste gemakkene. Mannen er ulovlig innvandrer i Sverige, men har adgangskort, koder og nøkler til regjeringsbygget. Han forteller at en av ministrene har alle papirene sine pent ordnet på kontorpulten.

- Jeg fikk ikke lov til å tørke av pulten hans, det ville sekretæren gjøre selv. Men han er glad i bananer, avslører vaskehjelpen som i flere uker har tømt ministerens papirkurv - og dermed har hatt tilgang til mer enn bananskall.

Regjeringskvartalet er en av Sveriges strengest bevoktede arbeidsplasser. Alle vaskehjelper skal godkjennes av sikkerhetspolitiet. Men innvandreren avslører over svenske journalister at han aldri har blitt kontrollert av politiet. Sikkerhetssjef Jan Mårtensson er rystet over avsløringen, men har ingeng gode forklaringer på hva som har skjedd.

- Man kan jo arbeide i en annens navn, sier han.

Umulig i Norge

Kontorsjefen for vakthold og sikring i Norge, Svein Magne Christensen, tror ikke noe lignende kunne ha skjedd i Norge.

- Våre vaskehjelper er klarert, det er ikke noe problem, sier han. Det samme sier avdelingsdirektør Arve Edvardsen til Dagbladet.no:

- De fleste er ansatt hos oss. Vi kjøper tjenester kun i Fiskerideartementet og i Kulturdepartementets idrettsavdeling, og da bruker vi ISS. De vaskehjelpene blir sikkerhetsklarert. Det finnes regler for sikkerhetsklarering, og de følger vi, lover han.