Vaskestøtte

Skattefri vaskehjelp kan bli den nye kontantstøtten, skriver Marie Simonsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kravet dukker opp med ujevne mellomrom, helst fra karrierekvinner og deres menn, gjerne fra en som nylig er kommet hjem fra et utenlandsopphold og er deeply shocked over hvor vanskelig det er å få tak i god og billig hjelp til hjemmet her i Norge. Men debatten har aldri tatt helt av. Det har vært for få rikinger, for lite klasseforskjeller og for mange puritanere her i landet. Vi vasker møkka vår sjæl, for å si det med Lars Sponheim, og rundt om nikkes det og flires det av disse damene, som verken har tid til å vaske gulvet eller passe ungene sine, men styreplass skal de ha.

Til nå. Etter at Sverige nylig innførte skattefritak på 50 000 kroner for kjøp av tjenester i hjemmet, er hushjelp i ferd med å bli stuerent igjen. Løftet om skattefritak – også kalt «pigavdrag» – var en av de mer populære sakene de borgerlige vant valget med. Som med den norske kontantstøtten fikk saken også en symbolverdi, som markerte politiske skiller, og som med kontantstøtten engasjerte den mange flere enn den berørte direkte. Mona Sahlin, som i likestillingens navn allerede for ti år siden støttet tanken, måtte nå ut og raljere over forslaget. Derfor er det ikke overraskende at Høyre snuser på saken. Partiets ordførerkandidat i Bergen, Trude Drevland, sender i dagens avis opp en prøveballong. Hun står fram med sin vaskehjelp, den 82 år gamle Karen Johannessen, som vasker hos politikeren for «lommepenger». Politikere kan tross alt ikke gå ut offentlig med «svart» vaskehjelp, slik andre ikke nøler med. Av en eller annen grunn er det på dette området greit å innrømme at man begår lovbrudd, angivelig fordi mennesker som har høyere utdannelse og toppjobber ikke klarer å fylle ut et par skjemaer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer