FORSØRGET GERILJA: Medlemmer av opprørsbevegelsen tamiltigrene (LTTE) på Sri Lanka ble forsørget av penger fra et norsk vaskefirma som nå er konkurs. Foto: REUTERS/Buddhika Weerasinghe
FORSØRGET GERILJA: Medlemmer av opprørsbevegelsen tamiltigrene (LTTE) på Sri Lanka ble forsørget av penger fra et norsk vaskefirma som nå er konkurs. Foto: REUTERS/Buddhika WeerasingheVis mer

Vasket for geriljaen

Geriljamedlemmer på Sri Lanka ble forsørget av inntekter fra et norsk vaskefirma.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Nå er firmaet konkurs, i likhet med 183 andre vaskefirmaer som ifølge bladet Renholds-Nytt gikk overende i 2009 og fram til juli 2010.

«På spørsmål om hvor pengene har tatt veien viser styreleder til at en vesentlig del av inntekten er sendt til Sri Lanka der han forsørger 10 slektninger som er tamiltigre», skrev bostyreren i det aktuelle renholdsfirmaet.

Eieren hevet en årslønn på 800-900.000 kroner. Kreditorene tapte til slutt en drøy million i konkursen.

64 mill. tapt Dagbladet har i sommer skrevet om en kriminalisering av renholdsbransjen som bekymrer partene i arbeidslivet. I 59 renholdskonkurser fra 2009 og 2010 som Dagbladet har gjennomgått, gjenspeiles dette bildet.

Kreditorene krevde til sammen 64 millioner kroner, altså litt over en million kroner i gjennomsnitt per konkursbo. Det aller meste gikk tapt, og skattemyndighetene tapte i særklasse mest.

—Det var bare rot. Absolutt ingenting var mulig å spore, ingen ville ta ansvar og vi fant ingenting, sukker advokat Leif Petter Madsen i advokatfirmaet Wikborg Rein, som var bobestyrer i et av de 59 konkursboene.

«Jeg lånte bort min identitet og min bankkonto», skrev en kvinne til Madsen i mars i fjor. Mannen som lånte kvinnens konto og identitet, misbrukte ifølge brevet tilliten til å skaffe biler, maskiner, telefonabonnementer m.m. Samtidig hoppet han bukk over skatt og avgifter. Gjeldsproblemene skal ha gitt kvinnen en slik psykisk knekk at hun måtte ha profesjonell hjelp

Over to millioner kroner gikk tapt i denne konkursen.

Falsk ID Lørdag skrev Dagbladet om et firma som vasket i Stavanger og Sandnes, hvor Gulating lagmannsrett nylig dømte sjefen til et års fengsel for å ha brukt 13 østeuropeiske vaskere som opererte med falsk identitet.

Mannen hevdet selv å ha blitt lurt, men ble ikke trodd i retten. Hans anke over straffeutmålingen skal opp i Høyesterett.

Igår skrev Dagbladet om rumenske Catalin (25), som kom til Norge for å studere Bibelen, men som endte med å jobbe natt og dag for et renholdsfirma for å finansiere studiene.