NY PAVE: Kardinal Jorge Mario Bergoglio (76) fra Argentina. Foto: NTB Scanpix
NY PAVE: Kardinal Jorge Mario Bergoglio (76) fra Argentina. Foto: NTB ScanpixVis mer

Vasket og kysset føttene til aids-pasienter

Pave Frans reiser med offentlig transport og er sterk motstander av abort homoekteskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hvit røyk steg i kveld opp fra pipa i Det sixtinske kapell, og signaliserte enighet blant de 115 kardinalene.

En ny pave er valgt: Kardinal Jorge Mario Bergoglio (76) fra Argentina.

Han tar navnet Frans, og velger dermed å oppkalle seg etter Frans av Assisi.

- Det ser ut til at mine brødre kardinalene måtte dra til verdens ende for å finne en ny pave, sa den ferske paven smilende da han kom ut på balkongen på Petersplassen og hilste de titusenvis av menneskene som hadde trengt seg sammen der for å hylle det nye overhodet for den katolske kirke.

Han oppfordret også verden om å legge ut på en vei fylt av kjærlighet og brorskap og ba alle troende om å be for ham.

- Jeg vil velsigne dere alle, hele verden, sier han fra balkongen på Peterskirken.

Bergoglio ble født 1936 i Buenos Aires og ble kardinal i 2001. Mange mente at han ikke var aktuell som pave på grunn av sin høye alder. Sør-Amerika har flest katolikker i hele verden, men det er først nå de har fått en pave. Han er den første paven som er valgt utenfor Europa.

Utnevnelsen er en stor overraskelse for mange. Dette er den første paven som er jesuitt, og jesuittene kalles ofte for katolikkenes marxist-leninister.
Bergoglio er den første paven fra Latin-Amerika, og den første til å bruke pavenavnet Frans. På hans språk - spansk - er det Francisco.
Ifølge The Guardian tror Bergoglio på prevensjon for å hindre spredning av sykdommer. Vatikanekspert John L. Allen skriver imidlertid at Bergoglio er svært ortodoks når det kommer til seksualmoral, inkludert motstander av prevensjon.

Sør-Amerikaneren blir beskrevet som en intellektuell som reiser med buss, og som engasjerer seg for å hjelpe verdens fattige. Han skal være åpen for dialog med andre religioner og har ikke vært i søkelyset i forbindelse med overgrepsskandalene, ifølge The Guardian.

Han er kanskje best kjent for å ha vasket og kysset føttene til 12 aids-pasienter på et sykehus i 2001.

Da han ble utnevnt til kardinal i 2001, overtalte Bergoglio hundrevis av argentinere til å ikke dra til Roma for å feire ham. De burde i stedet bruke flybillettpengene for å hjelpe de fattige.

Bergoglio gikk sterkt mot avgjørelsen om å la homofile få gifte seg i 2010. Han argumenterte med at barn har rett til å bli oppdratt av en far og en mor.