Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vasket Trine Skei Grandes hjem: Fikk ulovlig lav lønn

Venstre-lederens leilighet ble vasket av underbetalt renholder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Selskapet som de siste tre åra har rengjort Venstre-sjefens leilighet, underbetalte renholder. Det går fram av dokumenter Dagbladet har fått innsyn i.

Tina Rengjøring har siden 2012 hatt Venstre-leder Trine Skei Grande på kundelista.

- Jeg vasket Grandes leilighet noen ganger, ikke ofte. Men jeg vil ikke snakke mer om dette, sier en renholder over telefon. Hun avslår å treffe Dagbladet.

Avdekte ulovlig lav lønn Trine Skei Grande, opprinnelig fra Overhalla i Nord-Trøndelag, har vært partileder for Venstre siden 2010 og fast innvalgt på Stortinget for Oslo siden 2005. Hun sitter i Stortingets utenriks- og forsvarskomité.

I et vedtak om pålegg fra 23. september i fjor, skriver Arbeidstilsynet til Tina Rengjøring:

«Ved nærmere gjennomgang av innlevert arbeidsavtale framgår det av arbeidsavtalen at ansatt mottar lønn kr 125 pr. time. Dette er under den allmenngjorte lønn for renholdere. Allmenngjort lønn for renholdere er for tiden kr 161, 17 pr. time» (I dag er lovpålagt minstelønn 169,37 kroner red.anm.).

Arbeidstilsynet slår fast at «det foreligger brudd på bestemmelsene om lønn».

- Ryddet opp Deler av renholdsbransjen er beryktet for lav lønn og uklare kontrakter. Allmenngjort lønn i form av lovpålagt minstelønn for renholdere ble derfor innført i 2011, nettopp for å sikre renholdernes rettigheter.

Den aktuelle kontrakten ble ifølge Tina Rengjøring inngått i 2013.

- Noen ganger var det alle tre som vasket leiligheten til Grande, noen ganger bare meg, opplyser innehaver Tina Andrzejewska til Dagbladet.

Hun fulgte påleggene fra Arbeidstilsynet og etterbetalte den aktuelle lønna.

«Lønnsslipper som viser allmenngjort lønn er innsendt som dokumentasjon. På bakgrunn av tilbakemeldingen er punktet oppfylt». Det skriver Arbeidstilsynet til Tina Rengjøring i desember i fjor.

Tina Rengjøring hadde tre ansatte på dette tidspunktet, inkludert innehaveren. De andre to sluttet i Tina Rengjøring. Innehaveren husker i dag ikke om begge de ansatte fikk for lav lønn, eller om det gjaldt en av dem.

- Alt er i orden i selskapet mitt, sier Andrzejewska til Dagbladet. Selskapet er oppført på Arbeidstilsynets liste over godkjente renholdsvirksomheter.

Trine Skei Grande opplyser at hun har benyttet firmaet de siste tre åra.

- Skuffende - Jeg har ikke noen kontrakt med firmaet, men har bestilt vasking ved behov. Anslagsvis 8-12 ganger i året de siste 3 åra, svarer Grande i en e-post til Dagbladet.

- SKUFFENDE: - Det var skuffende å høre, skriver Venstre-leder Trine Skei Grande til Dagbladet, når hun får beskjed om at renholdselskapet hun har brukt har brutt loven. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET
- SKUFFENDE: - Det var skuffende å høre, skriver Venstre-leder Trine Skei Grande til Dagbladet, når hun får beskjed om at renholdselskapet hun har brukt har brutt loven. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET Vis mer

- Hva gjorde du for å sjekke lønns- og arbeidsvilkår til de ansatte?

-Jeg tok kontakt på e-post før jeg bestilte vaskingen første gang og ba dem bekrefte at de fulgte gjeldende regelverk. Det bekreftet de. Så tok jeg kontakt per e-post en gang seinere for å få bekreftet de opererte i tråd med den nye godkjenningsordningen for rengjøringsbyrå som kom ei tid siden. Det ble også bekreftet, skriver Grande til Dagbladet.

- Hva er din kommentar til at du kjøpte tjenester av et firma som betalte ulovlig lav lønn?

- Det var skuffende å høre, svarer Grande.

- Bør vise større aktsomhet - Ifølge firmaets innehaver og en av de tidligere ansatte renholderne ble din leilighet også rengjort av ansatte som hadde ulovlig lav lønn. Hva synes du om det?

-Det synes jeg ikke noe om. Jeg har ikke noen kontrakt med firmaet, men kommer nok ikke til å benytte meg av deres tjenester i framtida.

-Hvor mye har du betalt for renholdet?

- For vask av leiligheten 23.03.2015 var fakturaen på kr 1440. For 03.03.2015 var fakturaen på kr 800 og for 22.12.2014 kr 1200. Antar at de ulike prisene har sammenheng med hvor lang tid som ble brukt hver gang avhengig av hvor mye rengjøring som var påkrevd i leiligheten og det varierer jo, skriver Grande.

- Bør politikere vise større aktsomhet enn andre ved kjøp av tjenester?

-Ja, jeg synes det er rimelig at det settes større krav om aktsomhet til politikere som jo er lovgivere, skriver Trine Skei Grande.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media