Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vasser i kloakk mot Saddam

I Saddam City flyter avføring fritt i gatene. Nå rykker amerikanerne fram gjennom bydelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I morgentimene i dag rykket amerikanske tropper til fots gjennom forstaden Saddam City på vei mot sentrum av Bagdad. Saddam City er bydelen presidenten bygget for å huse shiamuslimene som flyttet til hovedstaden fra sør.

Bydelen har offisielt 2,25 millioner innbyggere og er Bagdads slum. Reelt bor det nærmere tre millioner mennesker der. Kloakken flyter fritt i gatene, drikkevannet stinker. Saddam Hussein har fryktet et opprør i denne bydelen siden før krigen i Irak brøt ut.

Brutalt styre

I kjølvannet av amerikanernes falske løfter om støtte under Gulf-krigen var det innbyggerne i Saddam City som fikk lide i Bagdad. Opprøret brøt ut i bydelen, de fattige innbyggerne regnet med amerikanernes støtte.

Det fikk de ikke. Det de derimot fikk var Husseins raketter og tanks. Saddams regime tok ikke med silkehansker på shiamuslimene i Saddam City, og store deler av bydelen ble lagt i grus. Tusenvis av opprørere ble arrestert, torturert og drept. Shiaenes mars-intifada ble slått ned mens verdenssamfunnet toet sine hender.

Før jul kunne Aftenposten melde om gleden i bydelen da Saddam annonserte at han skulle gi amnesti til politiske fanger og desertører fra hæren. De fleste familiene har et medlem som befinner seg i Husseins fengsler. Sårene fra 1991 har ennå ikke grodd.

Spente amerikanere

I dag tidlig rykket altså spente amerikanske soldater fram mot bydelen. Spente på om de skulle mottas med åpne armer eller med kuler og krutt.

Tusenvis av amerikanske soldater tok seg over Diyala-elva tirsdag kveld. Den første bølgen av soldater ble møtt av maskingeværild fra irakiske soldater. Seks amerikanske marinesoldater ble såret under framrykkingen, skriver NTB.

Men da de krysset elva ble det stille.

- Jeg tror ikke jeg hørte et eneste skudd bli avfyrt, fortalte reutersjournalisten Sean Maguire mens han sammen med troppene rykket fram gjennom den tettbygde slummen.

I Saddam City lever tydeligvis håpet om en Saddamfri tilværelse.

OPPRØRET SLÅTT NED I 1991: Shiamuslimene i Saddam City fikk smake presidentens vrede etter å ha opponert mot regimet i kjølvannet av Gulf-krigen.
UVISS LOJALITET: Amerikanerne er spente på hvilken side innbyggerne i Saddam City velger denne gangen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media