Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mattilsynet:

Vasser i møkk hos melkeprodusenten

Ble møtt av av store mengder avføring og underernærte og døde dyr. Nå har fylkesmannen opprettet sak.

NB! STERKE BILDER: Disse bildene tok Mattilsynet på en gård som driver med melkeproduksjon i Troms. Foto: Mattilsynet Vis mer

Da Tine merket et fall i produksjonen, samt en økt mengde bakterier i melken som ble produsert, sendte de en tekniker til en gård i Troms. Teknikeren «observerte store mengder av møkk og vann i ungdyr-bingene og en død kalv».

Mattilsynet ble varslet, og 6. august dro de, med bistand fra politiet, på uanmeldt tilsyn til melkeprodusenten.

Synet som møtte dem gjorde at Mattilsynet la igjen et skriftlig hastevedtak om at stellet av dyrene måtte forbedres «med umiddelbar virkning», kommer det fram i tilsynsrapporten.

- Vi mener at det ved vårt tilsyn var flere alvorlige og akutte problemer med drifta, skriver de videre.

Det var iFinnmark som først omtalte saken.

Se skrekkbildene i videoen øverst i saken.

Møkkete og dehydrerte dyr

Mattilsynet listet opp en rekke tilfeller som de reagerte på:

  • I kalvingsbingen stod ei ku med delvis avklipt øremerke, sammen med en nyfødt kalv. Det lå dessuten en død kalv i bingen.

  • Ei ku hadde skjedefremfall. Hun lå på en liggebås i løsdrifta.

  • I alle ungdyr- og oksebingene var det rikelig med tynn møkk på gulvet. Det var opphopning av møkk på liggeareal. Ingen steder hos ungdyra var det tilfredsstillende liggeunderlag. Mange av dyra var skitne.

  • Ved ankomst sto ei kalv fast med hodet i fôrhekken. Den lå på siden i møkka med «vrengte» øyne.

  • I binger med småkalver var underlaget sterkt skittent. Dyra hadde ikke tilgang til drikke. Det var møkk i en av fôr/drikkeskålene.

I det skriftlige pålegget til bonden, ble det listet opp en rekke hastetiltak som melkeprodusenten måtte gjennomføre, om ikke driften skulle avvikles. Blant annet oppfordret de til at flere av dyra måtte få tilsyn av veterinær.

Gjemte to kalver

Mattilsynet gjennomførte en ny og varslet kontroll måneden etter. Her ble det klart at lite hadde skjedd. Der observerte de at «det på ny var flere brudd på de samme forholdene som er nevnt i tidligere vedtak, spesielt knyttet til veterinærbehandling, klauvskjæring og renhold i avdelingen for kyr».

DØD KALV: I ei av bingene fant de ei død kalv. Foto: Mattilsynet
DØD KALV: I ei av bingene fant de ei død kalv. Foto: Mattilsynet Vis mer

Bonden skal også ha forsøkt å gjemme to kalver på høyloftet. Den ene ble oppdaget av Mattilsynet, og bonden nektet for at det var flere på loftet. Like etterpå fant inspektøren fra Mattilsynet én til. Forklaringen fra bonden selv var at de var plassert der mens bingen ble rengjort, ifølge rapporten.

Den ene av de to kalvene ble avlivet på stedet.

- Vi mener at forklaringen er helt usannsynlig. Denne tolkningen styrkes av at du forklarte deg bevisst uriktig om at det ikke var flere kalver på loftet før Mattilsynets inspektør faktisk gikk opp for å sjekke forholdene, skriver de i rapporten til bonden.

Videre rettes det krass kritikk mot gårdeieren.

- Vi vurderer at vi i løpet av den siste måneden har sett gjentatte og grove brudd på din plikt til å sørge for veterinærbehandling eller avliving av syke og skadde dyr, skriver de i rapporten.

Ifølge iFinnmark har fylkesmann i Troms og Finnmark nå opprettet en sak mot melkeprodusenten.

NB! STERKE INNTRYKK: De skjulte opptakene er gjort av dyrevelferdsorganisasjonen SOKO Tierschutz på et slakteri utenfor Hamburg i Tyskland. Video: SOKO Tierschutz. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling