Primadonnaer på arbeidsplassen kan være en ressurs, om de håndteres på en riktig måte. Foto: NTB Scanpix
Primadonnaer på arbeidsplassen kan være en ressurs, om de håndteres på en riktig måte. Foto: NTB ScanpixVis mer

Vasser i vanskelige kolleger

Per Henrik Stenstrøm blir nedringt av bedrifter som vil ha råd og hjelp til hvordan man skal takle sine vanskelige kolleger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Jeg har vært leder for mye vanskelige folk, enten de har vært journalister, programledere, artister, popstjerner, skuespillere eller komikere, sier Per Henrik Stenstrøm til Finansavisen.

Han har 30 års erfaring fra mediebransjen, 25 av dem som leder. Stenstrøm har vært redaksjonssjef og programleder i en rekke programmer i TV 2, TV3 og P4. Han har også fartstid fra NRK Dagsrevyen og Se og Hør.

Gir råd

For et par år siden oppdaget han arbeidet til den danske forskeren Helle Hein, som har forsket på det hun kaller primadonnaledelse. Hein mener man kan dele høyspesialiserte medarbeidere inn i ulike arketyper, alt ettersom hva slags krefter og motivasjon som driver den enkelte, og dermed også hva slags ledelse den enkelte trenger.

- Jeg råder gjerne de som sliter med kollegene til å tenke at de jobber i en dyrehage, og en dyrehage trenger alle slags dyr; dovendyr, maurslukere, elefanter og apekatter. Alle dyrene har sine egne spesielle egenskaper, men det blir ofte lettere å akseptere det når man ser på dem på den måten, mentalhygiensk sett. Man plasserer dem rett og slett i buret sitt, forteller Stenstrøm til Finansavisen.

Irriterende ressurs

Stenstrøm sier at selv om mange kan oppfatte primadonnaene som irriterende har de en fantastisk evne til å skape noe, og til å utfordre. De har høye ambisjoner, både på egne vegne og på bedriftens.

- Primadonnaene kan derfor være en fantastisk ressurs. For de fleste virksomheter er det en fordel at man har mange ulike medarbeidere som drar i litt ulike retninger, avslutter Stenstrøm.

Andre økonominyheter:
Norge kutter gigantoverføringer til Clinton-stiftelsen
«Ukjent» nordmann god for 20 milliarder kroner