Våt - våtere - Voss

50-årsflom har startet i Vossovassdraget. Her er det slutt på uteserveringen.

<strong> FUKTIG DØGN I VOSS:</strong>  Her har Vangsvatnet allerede festet grepet på Minigolfen kafe rett ved Voss sentrum midt på dagen mandag. Ved 17-tiden hadde styrtregnet startet, og det er blant annet fare for at E16 gjennom Voss blir gjemt under vannmassene utover natta og tirsdagen. Foto: Terje Nesthus.
FUKTIG DØGN I VOSS: Her har Vangsvatnet allerede festet grepet på Minigolfen kafe rett ved Voss sentrum midt på dagen mandag. Ved 17-tiden hadde styrtregnet startet, og det er blant annet fare for at E16 gjennom Voss blir gjemt under vannmassene utover natta og tirsdagen. Foto: Terje Nesthus. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Fra i kveld eser Vossovassdraget ut til det som kalles 50-årsflom blant hydrologene i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Her kan du sjekke vått og tørt over hele kloden.

Vangsvatnet, der elva starter på veien ned til Bolstadøyri og sjøen, er allerede to meter over normal vannstand før himmelens sluser åpner seg et nytt fuktig døgn fram til tirsdag kveld.

- Dersom det kommer like mye regn som meteorologene varsler, vil Vangsvatnet stige ytterligere 30-40 centimeter.

- Og da er det om å gjøre det som er praktisk mulig for å sikre hus, veier og bedrifter langs vassdraget ned til sjøen, sier vakthavende hydrolog Elin Langsholt i NVE til Dagbladet.

Ekstremfare for flom
Hordaland er eneste fylke som NVE har utstyrt med ekstremfare for flom mandag og tirsdag - en rød 4'er i symbolsk form.

Og i Hordaland er det Vossovassdraget som er ekstremutsatt.

- Den største flommen i vassdraget etter andre verdenskrig, var i 1989. Og vi snakker om slike tilstander kommende døgn også. Forskjellen er at det er gjort tiltak i fjorden utenfor utløpet i Bolstadøyri, som gjør det lettere for flomvannet å komme vuidere, sier NVE-hydrologen.

Allerede i dag måtte produksjonsbedriften Nortura Evanger i Voss holde stengt på grunn av oversvømmelse. Og det er fare for at E16 gjennom Voss kan bli oversvømmet, melder NRK Hordaland.

Mer regn i bratt terreng
Flere steder i Hordaland og Sogn og Fjordane vil få mellom 100 og 130 millimeter fram til tirsdag kveld.

Vakthavende meteorolog Jørgen Grønneberg ved Vervarslinga for Vestlandet trekker fram tre områder som garantert vil få det våtere enn det allerede kommende døgn: Samnanager, Kvamskogen og litt vest for Folgefonn.

Og den forenklede forklaringen på hvorfor det kan bli store nedbørsforskjeller innenfor begrensede geografiske områder, er grei:

- Når regntunge skyer feier inn over land fra havet i vest, slipper de rett og slett vannet når de møter motstand mot bratt terreng, forklarer statsmeteorlogen.

 

<strong> ALT KOMMER HIT:</strong>   Bolstadøyri er  Vossovassdragets endestasjon før sjøen - her i vinterdrakt fra februar 2011. Arkivoto: Marit Hommedal, NTB Scanpix.
ALT KOMMER HIT: Bolstadøyri er Vossovassdragets endestasjon før sjøen - her i vinterdrakt fra februar 2011. Arkivoto: Marit Hommedal, NTB Scanpix. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer