Våt - våtere - Voss

50-årsflom har startet i Vossovassdraget. Her er det slutt på uteserveringen.

FUKTIG DØGN I VOSS:  Her har Vangsvatnet allerede festet grepet på Minigolfen kafe rett ved Voss sentrum midt på dagen mandag. Ved 17-tiden hadde styrtregnet startet, og det er blant annet fare for at E16 gjennom Voss blir gjemt under vannmassene utover natta og tirsdagen. Foto: Terje Nesthus.
FUKTIG DØGN I VOSS: Her har Vangsvatnet allerede festet grepet på Minigolfen kafe rett ved Voss sentrum midt på dagen mandag. Ved 17-tiden hadde styrtregnet startet, og det er blant annet fare for at E16 gjennom Voss blir gjemt under vannmassene utover natta og tirsdagen. Foto: Terje Nesthus. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Fra i kveld eser Vossovassdraget ut til det som kalles 50-årsflom blant hydrologene i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Her kan du sjekke vått og tørt over hele kloden.

Vangsvatnet, der elva starter på veien ned til Bolstadøyri og sjøen, er allerede to meter over normal vannstand før himmelens sluser åpner seg et nytt fuktig døgn fram til tirsdag kveld.

- Dersom det kommer like mye regn som meteorologene varsler, vil Vangsvatnet stige ytterligere 30-40 centimeter.

- Og da er det om å gjøre det som er praktisk mulig for å sikre hus, veier og bedrifter langs vassdraget ned til sjøen, sier vakthavende hydrolog Elin Langsholt i NVE til Dagbladet.

Ekstremfare for flom Hordaland er eneste fylke som NVE har utstyrt med ekstremfare for flom mandag og tirsdag - en rød 4'er i symbolsk form.

Og i Hordaland er det Vossovassdraget som er ekstremutsatt.

- Den største flommen i vassdraget etter andre verdenskrig, var i 1989. Og vi snakker om slike tilstander kommende døgn også. Forskjellen er at det er gjort tiltak i fjorden utenfor utløpet i Bolstadøyri, som gjør det lettere for flomvannet å komme vuidere, sier NVE-hydrologen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer