Våt førjulstids i vente. Nå skal det bøtte ned flere steder i landet

Skal du finne nysnø må du til Nord-Norge. 

NEDBØR: Det er sendt ut OBS-varsel flere steder i landet. Foto: NTB Scanpix
NEDBØR: Det er sendt ut OBS-varsel flere steder i landet. Foto: NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I det vi teller 17 dager igjen til jul, bøtter det ned flere steder i landet. Førjulsværet ser temmelig grått ut.

- Det er ventet lokalt store nedbørmengder i Hordaland og Sogn og Fjordane. Og jo lengre nord du kommer, desto mer uvær blir det, sier Jon Austerheim, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk Institutt til Dagbladet.

De lokalt store nedbørmengdene i Hordaland og Sogn og Fjordane har ført til at meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel. Det er ventet 50-85 millimeter med regn på 24 timer. Også i Finnmark er det sendt ut OBS-varsel om sterk storm og snøfokk som kan føre til svært vanskelige kjøreforhold.

Skredfare

Regnmassene har ført til at NVE har sendt ut varsel om snøskredfare til nivå oransje i Nordland og Sogn og Fjordane. Jord- og flomfaren vil opprettholdes på gult nivå.

- Det er mye nedbør på Vestlandet, og da vil skredfaren øke. Det samme gjelder for Troms og Nordland, noe som er typisk etter at det har vært dårlig vær i en periode, sier Solveig Kosberg, vaktleder ved snøskredvarslinga Varsom.

Skal man finne nysnø i løpet av denne uka, må du til Nordland og Troms. I lavlandet kommer nedbør som snø.

Glatte veier

Tidligere i dag la politiet i Nordre Buskerud ut en melding på Twitter om vanskelig kjøreforhold:

- Hold dere innendørs, skrev politiet.

Det milde været har ført til regn og glatte veier flere steder i landet.

Østlandet slipper unna det meste av nedbørmengdene denne uka, og her kan det komme sol, men det kan komme lokale regnbyger nord for Hamar. Regnet vil om kvelden fryse, og det kan føre til glatte veier og vanskelige kjøreforhold. Det samme kan skje i indre deler av Sør-Trøndelag.

- Når det regner og været slår om til seks til sju minusgrader blir det svært glatt. Bilister må være obs på glatte veier, sier vakthavende meteorolog Austerheim.

Kaldere i nord

Resten av Sør-Norge kan få en utrolig værtype med periodevis kuling fra vestlig kant og en del regn. Temperaturene vil ligge rundt tre grader.

Det regntunge og milde været vil stoppe lengst nord i Trøndelag. I Nordland vil det være oppholdsvær store deler av denne uka. I Troms og Finnmark er det ventet nedbør i form av snø.

- Det kan komme rundt 20 til 30 cm med snø mange steder i lavlandet. Der er det julestemning, men det er litt forblåst, sier Jon Austerheim ved værvarslinga i Tromsø.

Uværet i Finnmark skyldes lavtrykk. I perioder vil det være storm.

- Det er ventet kraftig vind torsdag kveld og fredag. Desto lengre nord, desto verre. Det er ventet litt mindre vind sør i Troms, sier Austerheim.

Snø til jul?

Om det blir snø til jul er vanskelig å melde 17 dager i forveien, men statistisk sett er det håp. For det kan fort snu.

- Det er på fjellet, nordlige deler av Østlandet, og lengst nord i Norge det er størst sjanse for at det vil bli snø. Jeg blir overrasket hvis det ikke blir en hvit jul der, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk Institutt Jon Austerheim.