Våt pakke ga strålingsalarm i Oslo

Storaksjon ved godsterminal i Groruddalen etter at radioaktiv pakke veltet. Men det var falsk alarm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det var full atomalarm i Oslo i kveld etter at det ble meldt om et mulig utslipp av radioaktive stoffer ved Linjegods sin terminal på Alnabru i Oslo.

Et bygg ble sperret av, og tre personer  ble isolert siden det var mistanke om at de var eksponert for radioaktive stoffer. Brannvesen,ambulanser, politi og Statens strålevern rykket ut.

Det viste seg heldigvis å være falsk alarm.
- En pakke som var merket som radioaktiv var våt. Det var mistanke om lekkasje, men det viste seg at den bare var våt, sier operativ uteleder Kjell Bjerkelund til Dagbladet.no.

Strålevernet rykket ut, og fant ut at strålingsnivået var tre ganger den naturlige bakgrunnstrålingen. Selv om dette er et strålingsnivå godt under et besøk hos tannlegen, kunne det tyde på at det hadde forekommet et utslipp.

- Men strålingen kom fra et element inne i pakken. Den var intakt, og strålingen hadde ingen sammnheng med fuktigheten på pakken. Den skyldes antageligvis regnvann. Dette viste seg å overhodet ikke være farlig, sier seksjonssjef Ole Reistad ved Statens strålevern til Dagbladet.no.

Antageligvis inneholder pakken såkalte koboltpenner som brukes til kalibrering av medisinsk utstyr . Disse pennene inneholder en viss mengde radioaktivtet, men er ikke høyradioaktive.

Institutt for energiteknikk (IFE) har ansvaret for de to eneste atomreaktorene som er i drift i Norge, forskningsreaktorene på Kjeller og i Halden. Informasjonssjef Viktor Wickstrøm ved IFE sier til Dagbladet.no at de ikke transporterer radioaktivt materiale gjennom godsterminaler.

- Høyradioaktivt materiele transporterer vi med egne kjøretøy. Men industrien, universiteter og helsevesenet bruker jo også radioaktive materialer. Disse har ikke vi kontroll over, sier han til Dagbladet.no.

RYKKET UT MED GEIGERTELLER: Strålingsnivået tydet på at det kunne ha forekommet et utslipp. Foto: Håkon Eikesdal /Eikesdal
RYKKET UT MED GEIGERTELLER: Strålingsnivået tydet på at det kunne ha forekommet et utslipp. Foto: Håkon Eikesdal /Eikesdal Vis mer
Våt pakke ga strålingsalarm i Oslo