TREFFER NORGE: En «atmosfærisk elv» er på vei mot Norge, og treffer Vestlandet i løpet av tirsdagen, ifølge Meteorologisk institutt. De melder at det kan falle så mye som 110 mm nedbør. Foto: Meteorologisk institutt
TREFFER NORGE: En «atmosfærisk elv» er på vei mot Norge, og treffer Vestlandet i løpet av tirsdagen, ifølge Meteorologisk institutt. De melder at det kan falle så mye som 110 mm nedbør. Foto: Meteorologisk instituttVis mer

Farevarsel

Våte Vestlandet: I morgen kommer «atmosfærisk elv»

Og vannstanden kan bli opptil en halv meter høyere enn normalt i Nord-Norge.

Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsler for Vestlandet og Nord-Norge før et spesielt værsystem treffer Norge i morgen.

I Lofoten, Vesterålen, Troms og kyst- og fjordnære strøk i Finnmark er det risiko for høy vannstand som kan bli opptil en halv meter høyere enn normalt.

Det er «fare for små ødeleggelser på infrastruktur og bygninger», skriver Meteorologisk institutt, som ber alle som ferdes særlig i strandsonen, om å se opp for stormflo og høye bølger.

På vestlandet er det flomfare på grunn av et kraftig nedbør som ventes å komme i løpet av tirsdag.

Meteorologisk institutt melder at det kan komme så mye som 110 millimeter med regn i løpet av morgendagen.

I tillegg vil temperaturen stige, og føre til snøsmelting som vil gi økende vannføring i vassdragene, heter det i farevarselet.

Den fuktige og varme lufta som kommer inn mot Vestlandet, er transportert langt sørfra, skriver instituttet på Twitter.

Meteorologene kaller det for en «atmosfærisk elv».

Dette øker både flomfaren og jordskredfaren på Vestlandet, men foreløpig ikke mer enn på gult nivå-– det tredje høyeste farenivået, skriver NTB.

Det er samtidig meldt om opptil stiv kuling flere steder langs kysten av både Nordland, Troms og Finnmark.