Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Våtere og varmere desember enn normalt

- Det var særlig de to ekstremværene Aina og Birk som trakk opp med store nedbørsmengder på Vestlandet.

VARSEL: Meteorologisk institutt har sendte ut varsel om ekstreme værforhold under ekstremværet Aina. Foto: YR.no / NTB scanpix
VARSEL: Meteorologisk institutt har sendte ut varsel om ekstreme værforhold under ekstremværet Aina. Foto: YR.no / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et par ekstremvær bidro til en haug lokale nedbørsrekorder i desember, de fleste på Vestlandet, mens fønvind sørget for ny varmerekord i Aust-Agder.

Meteorologisk institutt melder at nedbøren i Norge i desember var 120 prosent av normalen, mens snittemperaturen for hele landet lå 1,1 grad over normalen.

- Det var særlig de to ekstremværene Aina og Birk som trakk opp med store nedbørsmengder på Vestlandet, sier klimaforsker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt til NTB.

Mest nedbør i desember fikk den ganske nye målestasjonen Gullfjellet i Bergen med 809,6 millimeter. Til sammenligning kom det bare 11,5 millimeter på Nordnesfjellet i Kåfjord i Troms, som dermed er landets tørreste sted i desember.

Rekordene

En månedstemperatur på 1,1 grad over normalen havner et godt stykke ned på lista. De største avvikene i desember har vært 6,1 grader over normalen i 2006, og 6,4 grader under normalen i 1915. På det lokale nivået er det noen mer spennende tall. I Aust-Agder ble det ny fylkesrekord for maksimumstemperatur, og det på en av årets mørkeste dager. På Lyngør fyr i Tvedestrand ble det målt hele 14,4 grader 23. desember.

- Det er jo ganske formidabelt med sommertemperaturer på lille julaften. Det var fønvind som ga de høye temperaturene på Sørlandet og i Telemark, sier Mamen.

Den varme vinden medførte også nye rekordnoteringer for Torungen fyr og Nelaug i Aust-Agder, samt Jomfruland i Telemark. Varmest i landet var imidlertid Rekdal i Vestnes i Møre og Romsdal, der det ble registrert 16,1 grader 19. desember.

Det er likevel et godt stykke igjen til norgesrekorden, som er 18,3 grader, målt på Sunndalsøra 1. desember i 1998.

Sildrende jul

Det ble tidlig klart at en del lokalrekorder for desembernedbør kunne ryke, spesielt i Hordaland, og flere steder ble det fulgt nøye med på målestasjonene. Til slutt var det Skjeggedal og Hatlestrand i Odda og Kvinnherad som tro til med månedsrekorder, på 356,6 og 512,1 millimeter nedbør i årets siste måned. De nevnte ekstremværene medførte at flere steder på Vestlandet og i Finnmark fikk 200–300 prosent mer nedbør enn vanlig.

Fire steder i Hedmark og Oppland fikk ny døgnrekord 27. desember, mens lille julaften og julaften ble det satt nye rekorder ved sju stasjoner i Hordaland og Sogn og Fjordane. Ingen av disse nådde imidlertid opp til månedens høyeste døgnnedbør: 140,1 millimeter ble målt på Liarvatn i Strand i Rogaland.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!