ADVARER: Kardinal William Levada ber katolske biskoper holde et ekstra gødt øye med sekten Opus Angelorum. Her mer Pave Benedict. Foto:  EPA/MAURIZIO BRAMBATTI
ADVARER: Kardinal William Levada ber katolske biskoper holde et ekstra gødt øye med sekten Opus Angelorum. Her mer Pave Benedict. Foto: EPA/MAURIZIO BRAMBATTIVis mer

Vatikanet advarer mot «engler og demoner-sekt»

Mener den tradisjonelle sekten ikke følger kirkens regler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Vatikanet ber nå katolske prester verden over om å holde et våkent øye med den tradisjonelle sekten Opus Angelorum.

Vatikanet påstår i et skiv at noen av medlemmene i sekten bedriver aktiviteter som «forstyrrer det kirkelige samfunnet».

Opus Angelorum, som betyr «englers arbeid» på latin, er en internasjonal bevegelse innenfor den katolske kirke, men nå mener altså Vatikanet at bevegelsen bør passes litt ekstra godt på.

Sekten opererer hovedsaklig i det tysktalende Europa, Brasil og India og prøver å etablere seg i USA, og mener blant annet at kvinner som tar abort er besatt av djevelen.

Engler og demoner
Den omstridte sekten ble grunnlagt av en østerisk husmor som døde i 1978. Hun mente å ha identifisert englene og demonene som kjemper om kontrollen over menneskene.

Hun påstod også at hun hadde vært i kontakt med en erkeengel og å ha skrevet ned navnene på hundrevis av engler og demoner.

BBCs korrespondent i Roma David Willey, sier Opus Angelorum først tiltrakk seg Vatikanets oppmerksomhet for 30 år siden, da grunnleggeren Gabrielle Bitterlich døde

Hyppig aktivitet hos Bitterlichs etterfølgere vekket Vatikanets interesse, og det ble startet en etterforskning.

Lovte å følge reglene
Ifølge et brev sendt av sjefen for Vatikanets Kongress for «the Doctrine of the Faith» i 1992, godtok medlemmene i Opus Angelorum å følge kirkens doktrine i bytte mot offentlig anerkjennelse.

- Medlemmene skulle spesifikt ikke gjøre bruk av navn på engler som stammer fra Bitterlichs' påståtte private åpenbaringer, og de skal ikke undervise, spre eller bruke teorier som stammer far disse påståtte åpenbaringene, sier kardinal William Levada i brevet.

Driver diskret propaganda
Nå mener Vatikanet at flere medlemmer av sekten, inkludert en del prester, ikke har fulgt kirkens normer, og i stedet prøver å opprettholde det de mener er det «autentiske Opus Angelorum», skriver de i brevet.

- Kongressen har funnet ut at veldig diskret propaganda for bevegelsen har funnet sted. Dette har vært helt utenfor kirskens kontroll, men har blitt fremstilt som om det var i enighet med den katolske kirke, står det i brevet.

Sekten skal ikke ha noen sammenheng med Dan Browns bok Engler og demoner, som tidligere har blitt kritisert av Vatikanet for sin fiksjonelle fremstilling av overtro i den katolske kirken.