Vatikanet angrer Holocaust-synder

ROMA (NTB-AFP-Reuter): Vatikanet beklager og angrer at de ikke gjorde nok for å hindre nazistenes jødeforfølgelse, men forsvarer daværende pave Pius XII mot anklager om at han lukket øynene for Holocaust.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vatikanets 14 sider lange erklæring, som det har tatt ti år å lage, ble offentliggjort i dag. Jødiske organisasjoner har lenge etterlyst en klar erklæring fra den katolske kirken om hva de mener var utillatelig taushet om Nazi-Tysklands jødeutryddelser.

  - Dette er mer enn en beklagelse. Det er en botsøvelse, sa kardinal Edward Cassidy, leder for Vatikanets kommisjon for religiøse forbindelser med jødene, da dokumentet ble lagt fram.

  Cassidy sa at erklæringen markerer et første skritt for å etablere en dialog med det jødiske samfunn, og at flere skritt ville komme.

Gjorde ikke nok

Vatikanets dokument erkjenner at mange kristne ikke gjorde nok for å hindre jødeutryddelsene, og at mange lukket øynene for overgrepene. I sitt forord ber pave Johannes Paul II alle kristne om å granske seg selv for å se hvilket ansvar hver og en har for vår tids ondskap.

  Men erklæringen mener likevel at kirken som sådan, og daværende pave Pius XII, ikke kunne beskyldes for å ha ignorert jødeforfølgelsene. Paven fordømte nazismens rasisme, og hadde personlig eller via sine representanter reddet mange hundretusener jøders liv, heter det.

  Ifølge Vatikanets egne historikere arbeidet pave Pius XII i det stille, og unngikk å være mer høyrøstet i sin fordømmelse for ikke å forverre situasjonen både for katolikker og jøder i Tyskland og tysk-okkuperte land.