Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vatikanet bygget opp hemmelig eiendomsimperium med Mussolinis penger

Eier verdier for milliarder i hemmelighet.

BETALTE VATIKANET: Dette bildet fra september 1938 viser Benito Mussolini og Adolf Hitler. Foto: AP / NTB scanpix
BETALTE VATIKANET: Dette bildet fra september 1938 viser Benito Mussolini og Adolf Hitler. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jeg, du og alle skattebetalere i Norge eier gjennom oljefondet deler av fasjonable handlegater i London.

Avisa The Guardian avslører nå at det gjør Vatikanet også. I all hemmelighet.

Ifølge den britiske avisa eier Vatikanet flere store bygg i New Bond Street og St James?s square i London, en av byens dyrere områder.
Byggene eies gjennom utenlandske selskaper, hvor det er gjort omfattende grep for å hindre offentlig innsyn.

Startet i 1929 Ifølge The Guardian startet Vatikanet eiendomsinvesteringene med pengene de fikk fra den italienske diktatoren Benito Mussolini da han fikk pavens godkjentstempel i 1929. Ifølge avisa er eiendomsimperiet nå verdt over fem milliarder kroner. I tillegg til London-eiendommene eier Vatikanet eiendommer i Coventry, Paris og Sveits.

Bygget på St James's square ble kjøpt i 2006. Ifølge The Guardian ble det kjøpt av et selskap kalt British Grolux Investments Ltd. Det framgår ikke av Companies House (britenes Brønnøysundregister) hvem som faktisk eier selskapet. Men et søk i gamle arkiver viser ifølge avisa at selskapets portefølje stammer fra de to selskapene British Grolux Ltd og Cheylesmore Estates. De kontrolleres igjen av det sveitsiske selskapet Profima SA.

«Lyssky aktivitet» Britiske krigsarkiver viser at Profima SA er Vatikanets eget holdingselskap, skriver avisa. Dokumenter fra krigstida at britene da vurderte om de skulle svarteliste selskapet på grunn av det de mente var «lyssky aktivitet» og hvitevasking.

Mussolini-pengene er regnet som en av de viktigste grunnene til at Vatikanet er sin egen herre økonomisk. Mussolini selv var i utgangspunktet regnet som ateist, men inngikk av politiske årsaker en slags allianse med paven.

Vatikanet har ikke ønsket å kommentere The Guardians sak.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!