FRUSTRERT OVER HEMMELIGHOLD: Pressetalsmann for biskop Franz-Josef Bode , Hermann Haarmann  legger skylda på Vatikanet for at de ikke fikk vite sannheten om biskopen Georg Müller. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET.
FRUSTRERT OVER HEMMELIGHOLD: Pressetalsmann for biskop Franz-Josef Bode , Hermann Haarmann legger skylda på Vatikanet for at de ikke fikk vite sannheten om biskopen Georg Müller. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET.Vis mer

- Vatikanet har skylda

Mens nonnene og sykehuset nekter å si hvem som hjalp Müller med å flytte inn på sykehuset i Osnabrück, har den lokale biskopen en annen historie. Vatikanet støttet Müller etter overgrepene

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||OSNABRÜCK: (Dagbladet): Overfor Dagbladet bekrefter talsmannen for biskop Franz-Josef Bode i Osnabrück at Vatikanet grep inn og ba om at tidligere Trondheims-biskop Georg Müller skulle gis hjelp for psykiske problemer ved en klinikk i området.

- Vatikanet og et medlem av Müllers orden tok kontakt i fjor og ba om at han ble fulgt opp med behandling. De samme skaffet ham også leiligheten ved sykehuset, dit han flyttet i desember, sier talsmann Hermann Haarmann til Dagbladet.

- Vi fikk også brevet der Vatikanet slår fast at han aldri kan opptre som prest igjen, men de skrev ikke at han innrømmet seksuelle overgrep mot en mindreårig i Norge, forteller Haarmann.

Flere kilder har bekreftet over Dagbladet at Müller også skal ha blitt gitt åndelig veiledning i seksuelle spørsmål ved klinikken, men dette ble ikke gjort kjent for biskopen.

Bak klinikken står helsekonsernet Niels Stensen Clinic, der bispedømmet og den katolske kvinnelige St. Georgsstiftelsen av Thuine er majoritetseiere. I konsernet inngår totalt ti helseforetak og en skole.
 
Penger fra Norge og gratis leilighetBispedømmet fikk vite om Müller og overgrepene gjennom media.

I mellomtida har Müller fritt benyttet en gjesteleilighet hos Franziskus Hospital, også eid av Niels Stensen Clinc, og fått utbetalt over 8000 kroner i måneden fra den katolske kirken han forlot i Trondheim. Han har flere ganger brutt pålegget fra Vatikanet om ikke å praktisere som prest.

Müllers oppførsel i Osnabrück og Vatikanets neddyssing av overgrepssakene har blitt en het potet for bispedømmet, som til daglig tar sin stolthet i å reagere raskt på overgrepsanklager fra medlemmer eller bekjennelser fra angrende prester. Siden 1996 er tre prester fratatt jobb og ære etter overgrepsanklager, sist i slutten av mars. En egen kommisjon, som biskop Bode selv leder, lytter til vitnemål og fatter en beslutning.

- Opp gjennom historien har den katolske kirke i alt for stor grad tatt hensyn til overgriperne og presteskapet, ikke offeret. Det var feil å ikke hjelpe mer, sier Haarmann.

Holdt tettDa Oslo-biskop Bernt Eidsvig i 2009 fikk vite at Georg Müller ble funnet skyldig i gjentatte overgrep mot en gutt tidlig i tenårene, valgte han å følge Vatikanets oppfordring om taushet, helt til Adresseavisa avslørte hemmeligholdet denne uka.

I Osnabrück velger de en annen løsning.

- Vi har involvert politiet i saker , og ved avskjedigelsen offentliggjør vi tydelig hvorfor de må gå og hvor de har jobbet. Media har så langt alltid fått tak i navn på de involverte. Det er den riktige måte å gjøre det på, mener vi, sier Haarmann.

Skylder på VatikanetHaarmann er frustrert over oppstyret og mener det i stor grad skyldes at Vatikanet ikke har lagt alle kortene på bordet overfor sykehuset og bispedømmets ledelse.

HOLDT TYST: Da saken om Trondheims-biskops Georg Müllers overgrep kom for en dag valgte biskop Bernt Eidsvig å holde tett, etter nærmere konsultasjon med Vatikanet i Roma og fordi offeret ifølge ham selv ba om det. Foto: Katolsk.no
HOLDT TYST: Da saken om Trondheims-biskops Georg Müllers overgrep kom for en dag valgte biskop Bernt Eidsvig å holde tett, etter nærmere konsultasjon med Vatikanet i Roma og fordi offeret ifølge ham selv ba om det. Foto: Katolsk.no Vis mer

- Har Vatikanet skylda for denne vanskelige situasjonen?

- Ja, det er har de til en viss grad, sier Haarmann, som mener Vatikanet bare fortalte halve sannheten om hvorfor Müller ble flyttet til Osnabrück.

- Vi har jo tradisjon for å være åpne og transparente i prosesser som denne.

- Mener dere Vatikanet står for det motsatte?

- Vel, sier Haarmann, mens han slår ut med hendene.

- Dette har blitt en vanskelig situasjon for både min biskop og Eidsvig.

- VEL....: Pressetalsmann for biskop Franz-Josef Bode, Hermann Haarmann smiler og trekker på det når Dagbladet spør om bispedømmets linje om åpenhet er det stikk motsatte av Vatikanets holdning. Han mener den katolske kirken må være mer åpen rundt overgrepssaker. Biskop Bode, som for tiden er på reise til Roma, har selv møtte Müller i februar i år, men uten å kjenne til bakgrunnen for at han måtte forlate den katolske kirken i Norge, der han virket som prest og biskop gjennom hele 80- og 90-tallet og fram til den brå avgangen i fjor sommer. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET.
- VEL....: Pressetalsmann for biskop Franz-Josef Bode, Hermann Haarmann smiler og trekker på det når Dagbladet spør om bispedømmets linje om åpenhet er det stikk motsatte av Vatikanets holdning. Han mener den katolske kirken må være mer åpen rundt overgrepssaker. Biskop Bode, som for tiden er på reise til Roma, har selv møtte Müller i februar i år, men uten å kjenne til bakgrunnen for at han måtte forlate den katolske kirken i Norge, der han virket som prest og biskop gjennom hele 80- og 90-tallet og fram til den brå avgangen i fjor sommer. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET. Vis mer