Prester og homofili

Vatikanet: Homofile og de som støtter «homokultur» kan ikke bli prester

Et nytt dekret om opplæring av katolske prester understreker kravet også kravet om sølibat.

NEI TIL HOMOFILE: Et rundt 100 sider lange omfattende manualen for presteopplæring er godkjent av pave Frans og utgitt av Vatikanets avis, Osservatore Romano. fOTO: AP Photo/Andrew Medichini/NTB Scanpix
NEI TIL HOMOFILE: Et rundt 100 sider lange omfattende manualen for presteopplæring er godkjent av pave Frans og utgitt av Vatikanets avis, Osservatore Romano. fOTO: AP Photo/Andrew Medichini/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

– Selv om kirken har den dypeste respekt for menneskene det gjelder, kan den ikke la dem som praktiserer homoseksualitet, fremviser dype homoseksuelle tendenser eller støtter det som kalles homokultur ta del av presteopplæring eller ordineres til hellige ordener, heter det i dokumentet.

Forbud med unntak

Den rundt 100 sider lange omfattende manualen for presteopplæring er godkjent av pave Frans og utgitt av Vatikanets avis, Osservatore Romano. Det er en oppdatering av en 30 år gammel manual. Men allerede i 2005 fastslo den katolske kirken utestengelsen av personer med homoseksuelle tendenser.

I manualen gjøres det likevel et unntak for «homoseksuelle tendenser som kan vise seg å kun være uttrykk for et forbigående problem, som for eksempel hos ungdom som ikke er ferdig utviklet».

Det står videre at det vil være lite klokt «å gi noen adgang til hellige ordener dersom vedkommende ikke har nådd en moden, etablert og fri sinnstilstand» og fremviser «kyskhet og trofasthet i sølibat». Samtidig må fremtidige prester også forstå «den feminine realiteten».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer