Vatikanet med nytt, positivt dokument om homofile

Oppsiktsvekkende dokument.

Pave Frans ber to barn om å bli med i pavebilen rundt kvartalet ved Peterskirken. Bildet ble tatt onsdag forrige uke. Foto: Osservatore Romano / Reuters / NTB scanpix
Pave Frans ber to barn om å bli med i pavebilen rundt kvartalet ved Peterskirken. Bildet ble tatt onsdag forrige uke. Foto: Osservatore Romano / Reuters / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et nytt og oppsiktsvekkende dokument tar Vatikanet til orde for at homofile har positive kvaliteter og noe å bidra med i kirken.

Dokumentet er skrevet etter at 200 biskoper har vært samlet i Vatikanet i en uke for å diskutere familiespørsmål.

«Homofile har gaver og kvaliteter å tilby det kristne samfunnet. Er vi i stand til å ønske disse menneskene velkommen og sikre dem en større plass i våre samfunn?» lyder ett av spørsmålene i dokumentet, som nå hylles av homofile katolikker verden over.

De mener de er vitne til et dramatisk linjeskifte, mens konservative trosfeller gremmes og frykter at dette betyr at kirken gir avkall på sine tradisjonelle familieverdier.

Men i dokumentet står det også at kirken bør gi de homofile plass samtidig som den holder fast på ekteskapsdoktrinen:

«De ønsker ofte å møte en kirke som tilbyr dem et åpent hjem. Er våre samfunn i stand til å vise dette, å akseptere og verdsette deres seksuelle orientering, uten å gå på akkord med doktrinen om familie og ekteskap?»

I teksten står det ingenting om at kirken vil endre sin holdning til homofil praksis eller homofile ekteskap, men språket er langt mindre fordømmende og mer medfølende enn hva tilfellet har vært i dokumenter som ble skrevet før pave Frans ble katolikkenes overhode i 2013.

(NTB)