Vatikanets hemmelige røykoppskrift

Verden venter på svart eller hvit røyk fra Det sixtinske kapell. Hvordan røyken farges, er en hemmelighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det 76. konklavet er samlet for å velge ny pave. Bak låste dører i Det sixtinske kapell skal 115 valgkardinaler velge den 266. paven.

Omverdenens første bekreftelse på at ny pave er valgt, kommer i form av «røyksingnal»:

Kommer det svart røyk fra pipa på Det sixtinske kapell, har konklavet ikke kommet til enighet. Kommer det hvit røyk, er ny pave valgt, og jubelen kan slippe løs blant de mange tilreisende tilskuerne på Petersplassen under.

Igår var røyken svart, og valgkardinalene må samles igjen i dag.

For Vatikanet er det altså enten svart eller hvitt. Men akkurat hvordan man lager den svarte og hvite røyken, er fortsatt en godt bevart hemmelighet.

Håpløs halm Én av kapellets ovner brukes til å brenne stemmesedlene. En annen, den alle nå følger med på ble bygget i 2005, og brukes til å lage den svarte eller hvite røyken.

Tradisjonelt brukte man fuktig halm for å skape den sotede, svate røyken. Men metoden var for upålitelig, og ga grobunn for mange falske alarmer, seinest under pavevalget i 1958.

HVIT RØYK: Forrige gang det veltet hvit røyk ut av pipa på Det sixtinske kapell, var mandag 19. april 2005, da Vatikanet bestemte at Benedict XVI, født Joseph Aloisius Ratzinger skulle være den nye paven. I 2005 tok pavevalget bare et døgn, denne gangen er det ventet at konklavet vil bruke noe lenger tid. Foto: AFP PHOTO/ANDREAS SOLARO
HVIT RØYK: Forrige gang det veltet hvit røyk ut av pipa på Det sixtinske kapell, var mandag 19. april 2005, da Vatikanet bestemte at Benedict XVI, født Joseph Aloisius Ratzinger skulle være den nye paven. I 2005 tok pavevalget bare et døgn, denne gangen er det ventet at konklavet vil bruke noe lenger tid. Foto: AFP PHOTO/ANDREAS SOLARO Vis mer

For å unngå å bli kalt juksepaver, gikk Vatikanet over til en mer pålitelig metode:

Nå bruker de kjemikalier.

- Flere forskjellige elementer Det er særlig hvordan man lager den hvite røyken som er omgitt av mystikk.

Vatikanets talsmann, Thomas Rosica, sier at røyken kommer fra et produkt som er «satt sammen av flere forkjellige elementer».

Men akkurat hva slags komponenter som brukes, er ukjent.

Ben Baxter hos røykmaskinforhandleren Pea Soup limited, sier til New York Times at at Vatikanet antakelig bruker kaliumklorat for å lage den hvite røyken.

Det er lett antennelig, og gir fra seg en fin, hvit røyk.

115 KARDINALER SAMLES: Når 77 av dem er enige, er ny pave valgt. Fra venstre, kardinalene Justin Francis Rigali, Donald Wuerl, Timothy Dolan, Francis George og Roger Mahony. Foto: AP Photo/Alessandra Tarantino
115 KARDINALER SAMLES: Når 77 av dem er enige, er ny pave valgt. Fra venstre, kardinalene Justin Francis Rigali, Donald Wuerl, Timothy Dolan, Francis George og Roger Mahony. Foto: AP Photo/Alessandra Tarantino Vis mer

- Det er det vi bruker i våre røykpellets og røykgranater, sier han.

Klokkene ringer Pavevalget som pågår, beskrives som svært åpent, uten klare favoritter.

Få kjennere av Vatikanet spår et langvarig pavevalg, høyst to, tre, fire dager. Det burde være ferdig i løpet av uka, skrev Dagbladets Einar Hagvaag i går.

Skjønt, man kan aldri vite: Konklavet i 1740, som foregikk i Vatikanet, etter pave Klement XIIs død, varte i 181 dager. Av de 51 valgkardinalene som deltok, døde fire underveis.

Vi kan ikke annet enn å vente på  at den hvite røyken strømmer fra kappelets skorsten. For å feie all tvil til side, vil klokkene i Peterskirken ringe for å bekrefte valget når et valg er tatt.

I PIPA?: Atomstrukturen i kaliumklorat.
I PIPA?: Atomstrukturen i kaliumklorat. Vis mer