Vått høstvær i hele landet en uke framover

Lavtrykk gir surt ruskevær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En serie med lavtrykk vi gi sterk vind, mye nedbør og generelt surt ruskevær over hele landet i en uke fremover.

- I en uke framover vil det blåse sterk vind og vi vil få mye nedbør ganske mange steder i hele landet, noe som skyldes en serie med lavtrykk som kommer opp igjennom Norskehavet, sier statsmeteorolog Bård Fjukstad til NTB.

- Det har vært en del vind sør for Stadt mandag, men den er ventet å minke utover natten og morgendagen, sier vakthavende meteorolog Anne Mette Olsen ved Meteorologisk institutt i Bergen.Høy vannstand
Politiet i Oslo melder i kveld om en del trær som har blåst ned og noen løse deler på byggeplasser.
 
På Østlandet minker imidlertid vinden, men den vil muligens øke allerede på i morgen.

Vannstanden er høy over hele landet, og kan komme opp i 50 til 80 centimeter over det som er oppgitt i tidevannstabellene.

- Det er ventet full storm på Mørekysten mandag kveld og etter hvert også i Trøndelag i natt. Tirsdag formiddag vil vinden minke fra Stadt og nordover, før den igjen vil øke til stiv kuling eller liten storm, forteller Olsen.

Snøgrensen vil krype ned mot 500 til 700 meter over havet, og det er fare for torden i området. Utover uka vil temperaturene synke over hele landet, før de fra torsdag av vil stige noe.

Hakket under ekstremvær 
I ettermiddag skapte store nedbørsmengder problemer da et 100 meter bredt steinras sperret riksvei 13 ved Byrkjenes i Hordaland.

Det var samme dag varslet full storm i Sogn og Fjordane, men politiet opplyser at vinden ikke har gjort noen betydelige skader i fylket.

Østlandet og Vestlandet sør for Stadt hadde altså ridd den verste stormen av i kveld, mens Nordvestlandet, Trøndelag og Nord-Norge må forberede seg på sterke vindkast også tirsdag.

- I begynnelsen av langtidsperioden ser det ut som Nord-Norge vil få mest vind, mens det vil blåse mest Sør-Norge i slutten av perioden, sier Fjukstad.

- Dette er mye vind, og hakket under ekstremvær, men det er veldig normalt for årstiden, forsikrer meteorologen.

(NTB)

TROSSER RUSKEVÆRET: Til tross for sterke vind og regndråper, tar mange turister turen til det glatte marmortaket på Operaen i Bjørvika. Arkivfoto: SCANPIX
TROSSER RUSKEVÆRET: Til tross for sterke vind og regndråper, tar mange turister turen til det glatte marmortaket på Operaen i Bjørvika. Arkivfoto: SCANPIX Vis mer
Vått høstvær i hele landet en uke framover