Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vått og bløtt i påskeferien

Forbered deg på en påske i regntøy og sydvest. Eller gjør som Aurora og mamma og reis til Syden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis du har planer om å feire påske midt, vest eller nord i landet bør du bytte ut skiskoa med gummistøvler. Mye tyder nemlig på at det bare er på Østlandet sola vil skinne i påskeuka. Resten av landet må forberede seg på nedbør og kaldere temperaturer.

• Sjekk forholdene ved ditt vinterferiemål - Søk blant 750 000 steder i Norge på våre værsider.

- Østlandet ligger skjermet for fjellene, og har derfor størst sjanse for å få sol i påskedagene. Det kan dessverre se ut til at både Nord-Norge og Vestlandet må innstille seg på nedbør i form av regn eller snø, forteller meteorolog Jan Næs ved Meteorologisk Institutt.

Den milde temperaturen fører til at lavtliggende strøk sør i Norge vil få regn i påskeuka. Skientusiastene må derfor et stykke opp i fjellet for å finne brukbar snø.

- Nedbøren vil komme som regn helt opp mot 600 meter, sier Næs.

Varmere i hele landet

Vinteren i år har så langt vært en av de varmeste på hundre år. Nå ser det ut til at temperaturene vil stige over hele landet neste uke.

Sjekk været for Trysil, Sirdal, Rauland, Oppdal, Hafjell, Kvitfjell, Geilo og Tromsø med Dagbladet.nos værtjeneste.

DRAR SØROVER: Mamma Ellen og datter Aurora Bang er blant mange nordmenn som drar til Gran Canaria i påsken. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
DRAR SØROVER: Mamma Ellen og datter Aurora Bang er blant mange nordmenn som drar til Gran Canaria i påsken. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

- Til uka blir det mildt over stort sett hele Norge. Et lavtrykk som trekker inn over Skandinavia vil gi en sørlig og mild luft. Til og med Nord-Norge kan få plussgrader.

- I Trøndelag og Nordland vil det bli mildt, og det blir mindre nedbør og muligheter for sol.

Gran Canaria

I 2006 reiste cirka 450 000 nordmenn på påskeferie. Av disse dro 100 000 til utlandet, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Selv om ferielystne nordmenn fremdeles er trofaste mot fjellheimen, er det stadig flere som legger påskeuka utenlands. I Handel og servicenæringens hovedorganisasjon Utland har de registrert at nordmenn gradvis endrer påskevaner.

- Vi ser at det er en liten økning på utenlandsreisende i forhold til i fjor, forteller reisebransjedirektør, Rolf Forsdahl.

Reiseselskapet Star Tour er av samme oppfatning.

- Folk velger Gran Canaria i påsken. Nesten halvparten av våre reisende drar dit. Stabilt klima og kort reisetid gjør at dette er en populær destinasjon, sier informasjonsrådgiver Elisabeth Larsen-Vonstett.

Ellen og Aurora Bang er en av flere nordmenn som rømmer landet i påsken.

- Vi reiser til Gran Canaria. Med et lite barn er det godt å komme seg av gårde til varmere strøk. Vi trenger litt sol og varme, sier Ellen. Aurora på fire år er enig.

- Jeg skal bade, sier hun.

Ellen er sikker på hvordan påsken hadde blitt dersom de ikke hadde reist utenlands.

- Da hadde vi reist på fjellet sammen med resten av familien. Hvite vidder og strålende sol gjør at det er fantastisk der, forteller hun.

Påsketradisjoner

Bjørn Kjetilsson i NHO reiseliv mener nordmenn er tradisjonssterke når det gjelder påskefeiring.

- Generelt kan jeg si at nordmenn reiser til tradisjonelle sterke påskedestinasjoner, som Hemsedal, Geilo, Oppdal, Beitostølen, Trysil, Gudbrandsdalen og Hovden.

Også Finnmark merker godt at nordmenn har faste reisevaner i påsken. Fylket har færre besøkende på denne tiden.

- Det er mindre besøkende her i påsken. Min oppfatning er at nordmenn har et veldig nært forhold til hytta og fjellet, og at det er vanskelig å endre dette, sier førstelektor i markedsføring og reiseliv ved Høyskolen i Finnmark, Kristen Albert Ellingsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media