Vått og fuktig over hele landet

Sommeren lar fortsatt vente på seg. De nærmeste dagene er det mye nedbør og synkende temperaturer som er fellesnevneren. Noen steder får sol, og noen får snø.

REGN MED REGN: Det er ingen landsdeler som kan regne med noe annet enn nedbør og fallende temperaturer resten av uka. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
REGN MED REGN: Det er ingen landsdeler som kan regne med noe annet enn nedbør og fallende temperaturer resten av uka. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Det er ingen landsdeler som kan regne med noe annet enn nedbør og fallende temperaturer resten av uka. Noen kan riktignok få glimt av sol, mens i Finnmark vil man oppleve enkelte sludd- og snøbyger.

Statsmeteorolog Pernille Borlander ved Værvarslinga i Nord-Norge konstaterer at det er veldig stor variasjon fra nord til sør, men at fellesnevneren likevel er en fuktig værtype. Det er Nord-Norge som slipper billigst unna, men der kommer det til gjengjeld snø!

- Nord-Norge får relativt lite nedbør sammenlignet med resten av landet, men det kommer noen snøbyger langs kysten av Finnmark. I Nordland kommer det regn fra torsdag, utenom det er det lite nedbør og faktisk ganske mye sol, spesielt i nordlige deler av Nordland og i Troms, sier Borlander.

SKREKK: Store edderkopper som faller ned fra himmelen kan for mange av oss høres ut som en scene fra en skrekkfilm, men i Brasil er det et relativt vanlig syn. Video: Privat. Reporter/klipp: Kristoffer Løkås Vis mer

Nordavind

Det blåser nordavind i dagene framover, noe som sørger for at temperaturen synker jevnt gjennom uka. Vinden vil stort sett være bris, men på kysten av Troms og i Lofoten kan det blåse litt mer, opp mot stiv kuling før helgen. Vinden vil avta i løpet av helgen.

-I helgen kan det også komme en del sluddbyger i Troms og Nordland, søndag også noe regn på kvelden i Nordland og Troms, sier hun.

Lavtrykket kommer opp fra sør neste uke, noe som kan føre til mer nedbør, men økende temperaturer.

I Trøndelag og Midt-Norge vil værtypen de nærmeste dagene være svært like Østafjells og på Vestlandet. Det betyr fallende temperaturer og en god del nedbør.

- Trøndelag vil ikke få så mye vind, men vil få det relativt vått i dagene framover og til helgen. Nedbørsfelt beveger seg nordover, og Trøndelag kan i bakkant av dette oppleve noe sol, men hovedsakelig vil det være en veldig våt værtype, også i helgen, sier Bolander.

VERDENS STØRSTE: For å unngå storflom, har Japan bygget et imponerende system som får regnvann til å renne ut i en massiv underjordisk tunnel. Video: Great Big Story Great Big Story lager unike minidokumentarer om alt mellom himmel og jord. Lyst til å se mer? Se Dagbladets spilleliste her: https://goo.gl/Q2kvcj Vis mer

Lavtrykk snur

På Vestlandet vil det blåse ekstra rundt Stad som vanlig, og når lavtrykket som er på vei til nå snur, så kan det bli mye vind en periode. Spesielt gjelder dette kysten langs Rogaland og Hordaland.

For Sør-Norge østafjells er det den samme værtypen som har vært de siste dagene som fortsetter resten av uka.

- Det kraftige bygeværet kan også føre til torden flere steder inn mot helgen. Vinden vil komme i form av skiftende bris, mens langs kysten kan det blåse litt ekstra, opp mot liten kuling, sier hun.

Prognosene til Meteorologisk institutt viser at dette været fortsetter inn mot helgen med noe mindre vind, men fortsatt rikelig med nedbør. Temperaturen vil også synke.

- Prognosene er noe usikre når vi kommer inn mot neste uke, men det tyder ikke på noen temperaturøkning med det første, sier meteorologen.

Onsdag sendte Meteorologisk institutt ut gult farevarsel for kraftige regnbyger i Østfold, Akershus, Oppland og Hedmark. Lokalt kan det komme 10–25 millimeter på én time, og 20–40 millimeter på seks timer. I Akershus berøres spesielt østlig del.