Vått og varmt på julaften

Nissen må sette hjul på sleden sin når han skal levere gaver til dem som bor i Sør-Norges kyststrøk. Og han trenger ikke være redd for å finne frossen grøt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Snøelskere bør nyte førjulstida så best de kan. De fleste trenger nemlig verken å måke eller å fryse fingrene av seg i jula.

Ungene i Maridalsveien barnehage i Oslo er heldigere enn de fleste. I går lavet snøen ned i hovedstaden, og barna kunne sette seg på akebrettet.

Snø er sjelden vare

- Sånn som dette er det kanskje bare sju dager i året, sier pedagogisk leder Geir Harald Johansen, før han sklir baklengs ned bakken for å ta seg av en gutt som mener han er i nød. Ikke rart en liten kropp er litt sliten etter å ha trukket akebrettet opp bakken minst hundre ganger.

- Nå må dere gå inn å spise, sier Geir Harald.

- Nei. Jeg vil ake, lyder det fra bunnen av bakken.

- Ja vel, en siste gang da.

Plussgrader og regn

 ENDELIG KOM SNØEN:  Ulrik (5) og Hashim (4) begynner å bli slitne, men de vil ikke gi seg med akinga av den grunn. For dette er gøy.
ENDELIG KOM SNØEN: Ulrik (5) og Hashim (4) begynner å bli slitne, men de vil ikke gi seg med akinga av den grunn. For dette er gøy. Vis mer

Ulrik (5) konstaterer at han i tillegg til å ake, er veldig glad i å kaste snøball. Men det er ikke sikkert det blir så mye snøballkasting i jula, særlig ikke for dem som bor på Sør- og Vestlandet.

På Østlandet vil temperaturen variere noe fra sted til sted. Noen få kuldegrader må man regne med. Dt blir for det meste opphold.

- Her blir det begredelig, sier statsmeteorolog Håkon Mjelstad før han kommer med juleværvarselet for Bergen, Stavanger og Kristiansand.

Der blir det flere plussgrader og regn på julaften. Innbyggerne i dette området har imidlertid feiret jul i mildvær før. I fjor var det rundt 0 grader i Bergen, mens det i 2003 var nærmere ti grader.

- De vil få det kaldere etter julaften, men ikke å mye nedbør, sier Mjelstad.

Snø nordpå - regn sørpå

Folk nordpå kan stort sett regne med snø midt i jula. Der vil mildværet muligens komme først nærmere nyttår, mens nedbøren på sør- og Vestlandet kommer i form av regn. Ellers blir det mye opphold, med mulighet for en og annen snøbyge noen steder sørpå.

Værmelderne Meteorologisk institutt, Storm Weather Center og Cirrus Weather Center er ikke hundre prosent enige om temperaturene, men det er ikke mange gradene som skiller.

Cirrus melder jevnt over noe mildere vær enn Meteorologisk institutt, for eksempel varsler de en plussgrad i Trondheim på julaften, mens Meteorologisk institutt melder minus fem og Storm melder to minusgrader.

Men det er liten tvil om at sør og vestlendinger vil få mildvær julaften.
 
- Ja, det spøker for kyststrøkene i Sør-Norge, sier meteorolog Bengt Michelsen i Cirrus.