Václav Havel (75) døde i dag

Hylles av Stoltenberg.

DØD:  Tsjekkias tidligere president Vaclav Havel under en av sine siste internasjonale opptredener - på konferansen Forum 2000 i Praha 10. oktober i år. FOTO: FILIP SINGER, EPA/SCANPIX.
DØD: Tsjekkias tidligere president Vaclav Havel under en av sine siste internasjonale opptredener - på konferansen Forum 2000 i Praha 10. oktober i år. FOTO: FILIP SINGER, EPA/SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tsjekkias tidligere president Václav Havel, en av heltene bak fløyelsrevolusjonen i 1989, er død, 75 år gammel, melder tsjekkisk TV.

Havel, som opprinnelig var forfatter og dramatiker, var en av initiativtakerne til borgerrettsbevegelsen Charta 77.  Han var den siste presidenten i Tsjekkoslovakia (1989 - 1992) og den første i Tsjekkia (1993 - 2003).

Han var også sentral rundt Nobels Fredspris, men han fikk aldri prisen selv på tross av at han ble nominert.

- En av de største Derimot er det Havel som har foreslått to av Fredsprisvinnerne som har fått mest oppmerksomhet i nyere tid.

Det var Vaclav Havel som foreslo den burmesiske opposisjonslederen Aung San Suu Kyi, som fikk Nobelprisen i 1990 og den kinesiske demokratiforkjemperen Liu Xiaobo, som fikk prisen i fjor.

Sveriges utenriksminister Carl Bildt skrev følgende på Twitter: - Václav Havel var en av de største europeerne i vår tid. Hans stemme for frihet skapte rom for et fritt og udelt Europa, skrev Bildt.

Statsminister Jens Stoltenberg følger opp: - Europa har mistet en av kjempene i innsatsen for humanisme og demokrati, skriver Stoltenberg på nettsamfunnet. Lungekreft Den 75 år gamle Havel har hatt kreft i lengre tid og ble i mars innlagt på sykehus med akutt bronkitt. Havel døde mens han sov, ved daggry natt til søndag, opplyser hans sekretær og talskvinne Sabina Tancevova. Storrøykeren ble i 1996 operert for lungekreft. Han ble operert på nytt i 2009, da på grunn av komplikasjoner som følge av en alvorlig lungebetennelse, skriver NTB-Reuters.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer