DØD:  Tsjekkias tidligere president Vaclav Havel under en av sine siste internasjonale opptredener - på konferansen Forum 2000 i Praha 10. oktober i år. FOTO: FILIP SINGER, EPA/SCANPIX.
DØD: Tsjekkias tidligere president Vaclav Havel under en av sine siste internasjonale opptredener - på konferansen Forum 2000 i Praha 10. oktober i år. FOTO: FILIP SINGER, EPA/SCANPIX.Vis mer

Václav Havel (75) døde i dag

Hylles av Stoltenberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tsjekkias tidligere president Václav Havel, en av heltene bak fløyelsrevolusjonen i 1989, er død, 75 år gammel, melder tsjekkisk TV.

Havel, som opprinnelig var forfatter og dramatiker, var en av initiativtakerne til borgerrettsbevegelsen Charta 77.  Han var den siste presidenten i Tsjekkoslovakia (1989 - 1992) og den første i Tsjekkia (1993 - 2003).

Han var også sentral rundt Nobels Fredspris, men han fikk aldri prisen selv på tross av at han ble nominert.

- En av de største Derimot er det Havel som har foreslått to av Fredsprisvinnerne som har fått mest oppmerksomhet i nyere tid.

Det var Vaclav Havel som foreslo den burmesiske opposisjonslederen Aung San Suu Kyi, som fikk Nobelprisen i 1990 og den kinesiske demokratiforkjemperen Liu Xiaobo, som fikk prisen i fjor.

 PRAHA MARS 1997:  Det tsjekkiske presidentparet  Vaclav Havel og Dagmar Havlova  holdt middag for det norske kongeparet, kong Harald V og dronning Sonja,  i presidentpalasset i Praha. ARKIVFOTO: FOTO: LISE ÅSERUD, NTB/SCANPIX.
PRAHA MARS 1997: Det tsjekkiske presidentparet Vaclav Havel og Dagmar Havlova holdt middag for det norske kongeparet, kong Harald V og dronning Sonja, i presidentpalasset i Praha. ARKIVFOTO: FOTO: LISE ÅSERUD, NTB/SCANPIX. Vis mer

Sveriges utenriksminister Carl Bildt skrev følgende på Twitter:
- Václav Havel var en av de største europeerne i vår tid. Hans stemme for frihet skapte rom for et fritt og udelt Europa, skrev Bildt.

Statsminister Jens Stoltenberg følger opp:
- Europa har mistet en av kjempene i innsatsen for humanisme og demokrati, skriver Stoltenberg på nettsamfunnet. Lungekreft Den 75 år gamle Havel har hatt kreft i lengre tid og ble i mars innlagt på sykehus med akutt bronkitt. Havel døde mens han sov, ved daggry natt til søndag, opplyser hans sekretær og talskvinne Sabina Tancevova. Storrøykeren ble i 1996 operert for lungekreft. Han ble operert på nytt i 2009, da på grunn av komplikasjoner som følge av en alvorlig lungebetennelse, skriver NTB-Reuters.

 29. DESEMBER 1989:  Vaclav Havel har nettopp tiltrådt som president i daværende Tsjekkoslovakia og mottar folkets hyllest. ARKIVFOTO:LUBOMIR KOTEK, AFP/SCANPIX.
29. DESEMBER 1989: Vaclav Havel har nettopp tiltrådt som president i daværende Tsjekkoslovakia og mottar folkets hyllest. ARKIVFOTO:LUBOMIR KOTEK, AFP/SCANPIX. Vis mer