Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ved denne vulkanøya kan olje-Norge leve videre

Statsråd Terje Riis Johansen (Sp) besøker Jan Mayen i dag.

OLJE UTENFOR KYSTEN? De neste tre årene skal staten, forskningsmiljøene og oljenæringen bruke store ressurser for å kartlegge havet utenfor Jan Mayen. Foto: TRULS BREKKE
OLJE UTENFOR KYSTEN? De neste tre årene skal staten, forskningsmiljøene og oljenæringen bruke store ressurser for å kartlegge havet utenfor Jan Mayen. Foto: TRULS BREKKE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I dag flyr Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) i et av Forsvarets Hercules-fly til Jan Mayen for å markere starten på det som kan bli et nytt kapittel i det norske oljeeventyret; utvinning av hydrokarboner utenfor havet ved Jan Mayen.

Øya ligger rundt 850 kilometer nordvest for Lofoten i Nordland og 550 kilometer øst for Island, og har tidligere vært besøkt av blant annet vikinger, hvalfangere og jegere.

Mangler lover
- Det er viktig at vi undersøker mulighetene for olje- og gassutvinning her, samtidig skal vi kartlegge miljøet. Jeg håper å kunne levere fra meg en konsekvensutredning i løpet av tre år, sier Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen til Dagbladet.

• Hva vet vi om Jan Mayen? Spør Polarinstituttets direktør i nettmøte i dag!

Store deler av norsk lovverk gjelder per dags dato ikke på Jan Mayen. Som en del av klargjøringen for økt næringsaktivitet, samt økt norsk og utenlandsk tilstedeværelse, vil både forvaltnings- og offentlighetslov snart være på plass, lover Nordlands fylkesmann Ola Bjerkaas.

Håper på 2020
Selv om oljedirektør Bente Nyland håper at første borehullet blir laget i 2020, kan det være at områdene først vil komme i kommersiell drift etter at dagens norsk sokkel nærmest er tørr.

- I dag mangler vi teknologien og det kan ta ennå lengre tid før feltene er kommersielt driveverdige, sa hun til Dagbladet mandag.

Å fly inn med helikopter til øya fra fastlands-Norge er uaktuelt på grunn av avstandene. Egne baser og fjellhaller må bygges for å huse oljevernutstyr, arbeidsredskap og oljeinstallasjoner.

STYRES FRA NORDLAND: Det er Nordlands fylkesmann Ola Bjerkaas (t.v.) som til daglig har styringen med hva som skjer på Jan Mayen. Fra i dag vil øya få oppmerksomhet fra helt andre aktører enn tidligere. Her med Olje- og energiminister Terje Riis Johansen, under åpningen av seminaret om åpningsprosessen for havområdene ved Jan Mayen, mandag.
Foto: Heiko Junge / Scanpix
STYRES FRA NORDLAND: Det er Nordlands fylkesmann Ola Bjerkaas (t.v.) som til daglig har styringen med hva som skjer på Jan Mayen. Fra i dag vil øya få oppmerksomhet fra helt andre aktører enn tidligere. Her med Olje- og energiminister Terje Riis Johansen, under åpningen av seminaret om åpningsprosessen for havområdene ved Jan Mayen, mandag. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

Mener fiske er uproblematisk
Forskningsdirektør Ole Misund Havforsknings- instituttet mener sannsynligheten er svært liten for en interessekonflikt mellom fiskere og oljenæringen utenfor øya.

- Dette er ikke et gyteområde som utenfor Lofoten og Vesterålen. Og det er bare små deler av de store bestandene som streifer innom, da på vei andre steder, sier Misund.

Havforskningsinstituttet har markert seg som en av de sterkeste kritikerne til en åpning av Lofoten og Vesterålen.

- Vi legger de samme prinsippene til grunn når vi vurderer her, sier Misund, som understreker at han ikke uttaler seg om sjøfugl og annet enn fiskeribestandene.

- Ekstremleting
Oljedirektoratet mener at det per i dag ikke er mulig å regne ut potensialet for petroleumsutvinning utenfor Jan Mayen i norsk sone, på grunn av gamle og unøyaktige 20-år gamle data.

- Resultater fra seismikk kan foreligge om tre år. Dette blir ekstremleting for oljebransjen. Det tøffeste norsk oljenæring har gjort noen sinne, sier Nyland.

Både forskere, petroleumsnæringen, naturforvaltere og Oljedirektoratet sa under seminaret at de vet for lite og de siste norske seismikkprøvene ble gjort i 1980.

Norsk Polarinstitutt har ikke drevet aktiv forskning på Jan Mayen siden 1987, da instituttet kom med en samlerapport om Jan Mayen.

Tror på funn
Oljedirektoratet tror at havet utenfor den lille, arktiske vulkanøya på 377 kvadratkilometer kan skjule store olje- eller gassreserver. På vestsiden av øya, som tilhører Island, er det allerede gjennomført kommersiell seismikkskyting i to runder og midt under finanskrisen.

STILLER I NETTMØTE:
 Direktør ved Polarinstituttet Jan-Gunnar Winther svarer leseren på spørsmål 10.30. Send inn nå!
Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX
STILLER I NETTMØTE: Direktør ved Polarinstituttet Jan-Gunnar Winther svarer leseren på spørsmål 10.30. Send inn nå! Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX Vis mer

Islendingene, som er hardt rammet av finanskrisen, vil dele ut de første konsesjonene allerede i høst.

- Noen snakker om funn på størrelse med Troll-feltet, sa oljedirektør Bente Nyland til Dagbladet mandag.

- Nye utfordringer
Heller ikke dem i oljenæringen Dagbladet har snakket med tror på en snarlig «oljebonanza».

- Jeg vil ikke en gang snakke om årstall, men området er interessant og vil representere helt nye utfordringer for norsk oljenæring, sier direktør i Oljeindustriens landsforening, Per Terje Vold til Dagbladet.

Regjeringen åpnet i mai i prinsippet sokkelen utenfor Jan Mayen for petroleumsvirksomhet gjennom forvaltningsplanen for Norskehavet.

En avtale fra 1981 delte Jan Mayen-ryggen mellom Norge og Island, og Island har åpnet for olje- og gassvirksomhet på sin side av den norske øya. Ett norsk selskap, Sagex Petroleum, har meldt sin interesse for Islands konsesjoner, skriver NTB.

Vold mener at Russland og Islands engasjement for oljeutvinning i arktiske strøk gjør at Norge må følge etter. Han avviser at regjeringen ved å åpne havområdene rundt Jan Mayen kan stagge oljenæringens ønsker om oljeutvinning i Barentshavet.

- Det å sette dette opp mot Lofoten og Vesterålen er fullstendig ulogisk, sier Vold.

Naturreservat
Direktoratet for naturforvaltning har forelagt miljøverndepartementet et verneforslag, der mesteparten av den 377 kvadratkilometer store øya blir foreslått som naturreservat. Unntaket er en smal stripe der meteorologistasjonen, flyplassen og Loran C-stasjonen.

Etter dialog med Oljedirektoratet er det også satt av arealer til en oljeinstallasjoner og en framtidig stasjon for oljevernberedskap.

TÅKE OG DRIVTØMMER: Jan Mayen er kjent for tåken som gjør det vanskelig å lande og drivtømmeret fra Sibir som ligger utover strendene av lavasand. I framtida kan det bli ett av verdens viktigste områder for oljeleting. Foto: Rune Kongsro
TÅKE OG DRIVTØMMER: Jan Mayen er kjent for tåken som gjør det vanskelig å lande og drivtømmeret fra Sibir som ligger utover strendene av lavasand. I framtida kan det bli ett av verdens viktigste områder for oljeleting. Foto: Rune Kongsro Vis mer

Frykter for miljøet
Natur og Ungdom reagerer på at olje- og naturverdier skal utredes samtidig.

- Fra Lofoten og Vesterålen ser man at det er pøst på med på med penger til seismikkundersøkelser, men forskningen på havmiljøet er ikke fullfinansiert, sier leder Ingeborg Gjærum.

I Bellona er de ikke optimister, verken for miljøet eller for oljenæringen.

- Sjansen for petroleumsvirksomhet på Jan Mayen er eksepsjonelt liten. Vi snakker om et tidsperspektiv der vi må se på klima som en avgjørende betingelse. Kan skje vi i framtida må fase ut alt forbruk av fossil energi. Å sette i gang virksomhet med dette tidsperspektiv blir som et veddemål med klimapolitikken. Vinner klimaet så er det ikke bruk for denne olja i 2050, mener Holm.

SATSER PÅ BORING I 2020: Oljedirektør Bente Nyland.
Foto: Lise Åserud / SCANPIX.
SATSER PÅ BORING I 2020: Oljedirektør Bente Nyland. Foto: Lise Åserud / SCANPIX. Vis mer
HARDT VÆR: Statsråden skulle egentlig reise tirsdag, men turen ble avlyst grunnet dårlig vær. Foto: RUNE KONGSRO/Dagbladet
HARDT VÆR: Statsråden skulle egentlig reise tirsdag, men turen ble avlyst grunnet dårlig vær. Foto: RUNE KONGSRO/Dagbladet Vis mer
FRYKTER IKKE FOR FISKEN: Forskningsdirektør Ole Arve Misund ved Havforskningsinstituttet tror ikke på en  interessekonflikt mellom fiske og oljenæring utenfor Jan Mayen.
Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
FRYKTER IKKE FOR FISKEN: Forskningsdirektør Ole Arve Misund ved Havforskningsinstituttet tror ikke på en interessekonflikt mellom fiske og oljenæring utenfor Jan Mayen. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media