Barnevern

Ved en feil behandlet domstolen samme barnevernssak to ganger. Utfallene ble helt forskjellige

- Feilen er sterkt beklagelig, sier førstelagmann.

BEHANDLET SAK TO GANGER: To sett av tre ulike dommere i Borgarting lagmannsrett kom til helt ulike avgjørelser i samme sak.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
BEHANDLET SAK TO GANGER: To sett av tre ulike dommere i Borgarting lagmannsrett kom til helt ulike avgjørelser i samme sak. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

At like saker skal behandles likt, er et av de viktigste prinsippene i det norske rettssystemet. Dømmes du for promillekjøring, har du krav på samme straff som andre som kjørte med like høy promille. Men ingen saker er helt like. I promillesakene har noen kjørt i rasende fart, noen har krasjet, mens noen har kjørt i sneglefart. Det gjør at dommene kan bli litt ulike.

Men hva skjer når akkurat den samme saken ved en feil behandles to ganger av samme domstol? Det skjedde før sommeren i Borgarting lagmannsrett, som ved en feil skapte et nærmest perfekt eksperiment, der alt var likt bortsett fra dommerne som avgjorde saken. Og de kom til helt forskjellige konklusjoner.

- Dette er et godt eksempel på hvor vilkårlig rettssystemet vårt kan være, sier advokat Erlend Liaklev Andersen i Advokatfirmaet Tveter og Kløvfjell.

Kommunen anket

Saken startet i 2017, da Liaklev Andersens klient, en ung kvinne fra Akershus, mistet omsorgsretten til sitt seks uker gamle barn. Barnevernets vedtak ble opprettholdt av Fylkesnemda i Oslo og Akershus. Kvinnen anket saken til Follo tingrett, og da vant hun fram. Tingretten slo fast at fylkesnemndas avgjørelse måtte omgjøres, og at kvinnen igjen skulle få omsorgsansvaret for barnet sitt, som ble flyttet til fosterhjem da det var seks uker gammelt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer