«Ved et par tilfeller ba Valla meg direkte om å slutte. Den ene gangen var etter min fars død»

Førstesekretær i LO, Ellen Stensrud, forteller i ny bok om tidligere LO-leder Gerd-Liv Vallas dårlige lederstil. Stensrud ble flere ganger bedt om å finne seg annen jobb.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/GOL (Dagbladet): I boka «Vallas fall» som er skrevet at Dagens Næringsliv-journalist Torstein Tranøy, går det også fram at flere kvinnelige LO-topper ville ha sluttet dersom Valla hadde blitt sittende.

LO-sekretær Trine Lise Sundnes forteller i boka at hun mistet all tillit til Gerd-Liv Valla fordi hun i sin håndtering av konflikten med Yssen «hadde satt seg selv foran LO og med det vist at hun ikke var skikket til lede LO.»

Brast i gråt

Det er tidligere kommet fram at Stensrud vitnet i Fougner-høringen, og at hun brast i gråt da hun fortalte om Vallas lederstil.

Men etter det Dagbladet erfarer, forteller Stensrud nå langt mer åpent og detaljert om hvordan hun opplevde Valla som LO-leder.

Det har tidligere kommet fram at Valla skal ha sett på Ellen Stensrud som en rival til vervet som LO-leder, og at dette preget Vallas syn på Stensrud helt fra Valla ble valgt til LO-leder i 2001.

Stensrud forteller at hun like etter at Valla ble valgt i 2001, ble kalt inn på Vallas kontor og fortalt at Valla ikke hadde tillit til henne. Valla skal ha beklaget at Stensrud hadde blitt valgt til vervet av LO-kongressen. Valla, som var nestleder før hun ble valgt som LO-leder, skal ha oppfattet Stensrud som lojal først og fremst til forrige LO-leder Yngve Hågensen.

Ellen Stensrud forteller i boka om flere konflikter med LO-leder Gerd-Liv Valla, og om flere tøffe møter på Vallas kontor. Det første skal ha inntruffet allerede før Stensrud hadde rukket å få sitt eget kontor. Valla skal ha innkalt henne til sitt kontor og sagt at hun regnet med at Stensrud hadde hørt rykter om at hun ikke hadde ønsket henne med seg i LO-ledelsen. Valla skal samtidig ha sagt at hun mente at Stensrud «ikke var til å stole på», ifølge Tranøys bok.

I en periode i 2003, da Stensruds far var syk, anklaget Valla Stensrud for å ha for mye fravær.

– Ba meg slutte

– Ved et par tilfeller ba Valla meg direkte om å slutte. Den ene gangen var etter min fars død, den andre var i forbindelse med ansettelsen av Ingunn Yssen, sier Ellen Stensrud i boka.

Ved flere tilfeller fikk hun kritikk for ikke å ha vært på møter i LO-sekretariatet. Etter å ha sjekket datoene, fant Stensrud ut at det gjaldt et par ganger Valla selv hadde bedt henne stille i andre møter, samt to møter da hun var opptatt med farens sykdom og begravelse.

Stensrud mente kritikken var helt uberettiget og krevde unnskyldning fra Valla.

– Unnskyldning overfor deg? Aldri! Skal Valla ha svart ifølge boka.

Også LO-kasserer Bente Halvorsen og LO-sekretær Rita Lekang forteller i boka om Vallas dårlige lederstil, etter det Dagbladet får opplyst.

Ville sluttet

I arbeidet med boka «Vallas fall» har Torstein Tranøy intervjuet nærmere hundre mennesker i LO og andre som var involvert i konflikten rundt Gerd-Liv Valla og Ingunn Yssen.

Boka avslører at alle de fire kvinnene i LO-ledelsen – hovedkasserer Bente Halvorsen, LO-sekretær Ellen Stensrud, LO-sekretær Trine Lise Sundnes og LO-sekretær Rita Lekang – ville ha sagt opp og sluttet hvis ikke Valla selv hadde gått av som LO-leder.

Rita Lekang fortalte til Fougner-granskerne at hun følte seg så dårlig behandlet at hun i perioder hadde søvnproblemer, magesmerter og svekket konsentrasjonsevne.

Administrasjonssjef Kine Smith-Larsen, som tidligere var Vallas personlige rådgiver, skal ha sagt at hun ville ha sluttet i LO dersom Valla hadde fortsatt.

Mange aviser, også Dagbladet, fikk i 2005 tips om at Vallas lederstil. En av dem som skulle være dårlig behandlet, var Ellen Stensrud. Stensrud ville da ikke bekrefte noe, og varslet isteden LO-leder Valla som på en pressekonferanse på Kartell-konferansen på Gol gikk hardt ut mot Dagbladets journalister. Etter dette skal forholdet mellom de to ha blitt bedre. Under Fougner-høringen skal Stensrud ha kritisert Yssen for å gå ut i offentligheten med sin sak.

I Vallas bok «Prosessen» forteller Valla sin versjon av hvordan hun mener hun ble dolket i ryggen av partisekretær Martin Kolberg da han valgte å delta i Fougner-høringen.

Valla mente Ap dermed hadde tatt parti i striden. Kolberg sa til Dagbladet at det å ikke stille, ville vært å ta stilling. Til journalist Torstein Tranøy gir Kolberg et enda sterkere forsvar for sin handlemåte. Han sier han var klar over at hans deltakelse i høringen kunne føre til LO-lederens fall.

«Eim av fordervelse»

– Jo, men det kunne jeg ikke ta hensyn til. Jeg var ett av flere vitner. Hvis motargumentene ikke var sterke nok, var de det. Jeg tillater meg i ettertid å mene at det har vist seg at det var riktig å stille opp. Tenk om vi hadde handlet annerledes og hadde bidratt til fortielse. Vi hadde lagt igjen en eim av fordervelse vi aldri hadde blitt kvitt, sier Kolberg i boka.

Fellesforbundets leder har tidligere uttalt i intervjuer at Valla i for stor grad utfordret Ap-ledelsen, at det ble en ubalanse i forholdet mellom Ap og LO. Nå bekrefter Kolberg at han og Ap-ledelsen mente LO-lederen hadde en altfor konfronterende linje overfor Ap og regjeringen:

– Hun blandet seg opp i mange flere ting enn hun trengte. Men det gikk mer på form enn på innhold. Men det toppet seg selvsagt under sykelønnssaken. Vi har aldri opplevd en LO-leder som har oppført seg slik overfor Ap-statsråder. Hun hevdet jo blant annet at Bjarne Håkon Hanssen løy, sier Kolberg i boka.