Veddemål om hvem som blir dømt

FROGNER (Dagbladet): Dommen i Orderud-saken, som faller om ei uke, er blitt et pengespillobjekt. I et bestemt miljø av det som omtales som Oslos underverden, er det blitt satset penger på utfallet. Det samme er tilfelle på et par skjenkesteder i Oslo-området.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Advokat Morten Kjensli, som forsvarer Lars Grønnerød, er rystet over Dagbladets opplysninger.

- Dette avslører en kynisme og mangel på respekt for både de tre ofrene, de fire tiltalte, aktorer, forsvarere og dommere, ja, hele retten, som jeg ikke trodde var mulig i Norge, tordner Kjensli.

- Kjenner Lars til dette?

- Nei, det er helt sikkert. Da hadde jeg visst det. Nei, dette trodde jeg ikke var mulig, sier en oppbrakt forsvarer.

Ifølge Dagbladets kilder skal det være snakk om spill for relativt store beløp i det vanligvis så lukkede kriminelle miljøet i Oslo-området. Intet er satt på papiret.

Navnelister


På skjenkestedene er det snakk om betydelig mindre beløp. Spillerne er såkalte stamgjester, og det opereres med navnelister.

Skjenkested-spillerne kan sette penger på utfallet for alle de fire tiltalte samlet.

- Innsatsen er 100 kroner. Pengene samles i en felles pott, og de som har «fire rette» neste fredag, deler kort og godt beløpet seg imellom, sier en av Dagbladets kilder. Han ønsker å være anonym - blant annet ut fra sin egen sikkerhet.

- En spøk


- Dette er ikke akkurat en sak du står fram og fronter i mediene, men jeg synes det er greit at offentligheten får greie på hva som foregår. Jeg tror en del av de jeg vil kalle spillerne, ikke egentlig har skjønt hva de er med på, hva de gjør.

- De har nok i utgangspunktet sett på dette nærmest som en spøk etter en del halvlitere. Det foregår jo en del privat fotballtipping blant stamgjester på puber rundt om. Flere har vel sett på dette som en fortsettelse av den uskyldige gamblingen.

- Jeg håper imidlertid at en offentliggjøring av spill på Orderud-dommen i hvert fall vil få en del av de involverte til å trekke seg, sier mannen.

Advokat Kjensli sier at de involverte må ta til vettet, og få stoppet dette øyeblikkelig.

- Det må la seg gjøre på ei uke, sier han.

Sjokkerende


Psykolog John Sandstrøm, som har arbeidet med kriminelle i mange år, sier til Dagbladet at dette viser en total mangel på respekt for døden, som han ikke trodde eksisterte i Norge.

- Det er en skremmende utvikling vi kan være vitne til. Denne form for pengespill kan fort utvikle seg til gambling om hvem som er modige nok til å begå umotiverte, kriminelle handlinger i for eksempel belastede miljøer.

- Dette er sjokkerende, sier han.