BØRS: To investorer veddet mange millioner kroner på økt frykt og børsfall. Foto: Linus Sundahl-Djerf
BØRS: To investorer veddet mange millioner kroner på økt frykt og børsfall. Foto: Linus Sundahl-DjerfVis mer

Veddet 140 millioner kroner på økt frykt i aksjemarkedet

To investorer har veddet grovt på et mulig børsfall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Den økonomiske politikken som USA har gjennomført de siste par årene har sendt børsene i New York til nye høyder.

Hittil i år har S&P 500 klatret hele 25 prosent, hvilket er den største oppgangen siden 2003.

Store stimulanser Oppgangen har vært godt hjulpet av stimulansene på 85 milliarder dollar i måneden fra den amerikanske sentralbanken, noe som har sendt kolossalt med penger inn i aksjemarkedet.

Flere og flere spør seg nå imidlertid hva som vil skje når de økonomiske stimulansene går mot slutten, og noen tar allerede veddemål på økt usikkerhet ved å trade i den såkalte fryktindeksen - volatilitetsindeksen VIX.

Enkelt sagt bidrar en høy volatilitet i aksjemarkedet til at VIX-indeksen stiger, noe som oppstår i forbindelse med økt usikkerhet, gjerne i frykt for børsfall.

Vedder 79 millioner kroner på økt usikkerhet I går valgte en investor å kjøpe call-opsjoner verdt 13 millioner dollar, eller 79 millioner kroner, på Chicago Board Options Exchange Volatilitet Index — også kjent som fryktindeksen.

Kontrakten var blant de fem største tirsdag og investoren satset på at VIX-indeksen vil stige med minst 88 prosent i løpet av de neste fire månedene, med en innløsningskurs på 23.

En annen investor satset 10,4 millioner dollar, tilsvarende 63,2 millioner kroner, på at VIX-indeksen skal klatre over 21,04 i løpet av de neste tre månedene. Kontrakten er konstruert slik at investoren vil få maks avkastning om indeksen stiger 114 prosent til 28.

Tirsdag steg VIX-indeksen 2,1 prosent til 13,38. I årene 2004 til 2007 lå den rundt 10 og opp mot 20. På det verste under finanskrisen smalt VIX-indeksen opp i 80, og det var da den fikk tilnavnet Fryktindeksen.

Det siste året har VIX falt tilbake til nivåene fra 2004 til 2007 igjen.

Satser 31 millioner kroner på børsoppgang
Men ikke alle frykter nødvendigvis økt usikkerhet i aksjemarkedet. En annen person satset 5,1 millioner dollar, eller 31 millioner kroner, på at S&P 500-indeksen vil stige mer enn 10 prosent i løpet av de neste tre månedene.

VIX-veddemålet tjener penger på store svingninger, og i dette tilfellet økt frykt og volatilitet, mens det andre veddemålet tjener penger på nye børsrekorder.

Ifølge Bloomberg utelukker imidlertid ikke Neil Azous i Rareview Macro LLC at handlene ble gjort av samme firma i en slags gardering.

Hovedindeksen på Oslo Børs faller 0,5 prosent, men er fremdeles opp 22 prosent i år.

Flere nyheter Ta gevinst i aksjen nå
Konsumprisene faller i USA
700 håpefulle i kø på SAS-hotellet for å få aksjetips