Veddet to vinflasker på at Høyre slår Frp

Aarebrot: - Noen spiller jo Lotto også.

SATSER PÅ ERNA: SV-nestleder Bård Vegar Solhjell satt i 2007 to flasker rødvin på at Høyre er større enn Fremskrittspartiet til valget i høst. Han har fortsatt ikke gitt helt opp, men innrømmer at sjansene er små. FOTO: SCANPIX
SATSER PÅ ERNA: SV-nestleder Bård Vegar Solhjell satt i 2007 to flasker rødvin på at Høyre er større enn Fremskrittspartiet til valget i høst. Han har fortsatt ikke gitt helt opp, men innrømmer at sjansene er små. FOTO: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| SV-nestleder Bård Vegar Solhjell har veddet to flasker vin på at Høyre blir større enn Fremskrittspartiet ved høstens valg.

Før lokalvalget for to år siden så det mørkt ut for Høyre, mens Frp lå høyt på målingene. Likevel inngikk kunnskapsminister og nestleder i SV, Bård Vegar Solhjell et veddemål med en journalist, om at Erna Solberg ville slå Siv Jensen ved valget kommende høst.

- Jeg sa vel at det ikke nødvendigvis ville skje til forrige valg, men at det kom til å skje på sikt. Nå ble jo faktisk Høyre større enn Frp den gang, så jeg burde kanskje begrenset veddemålet, sier Solhjell til Dagbladet.no

Gode odds
Han ser nå at de to flaskene med ikke altfor dyr rødvin nå henger i en tynn tråd. Høyre har gjort sine verste målinger på mer enn 30 år denne våren, og fikk på Dagbladets siste partibarometer en støtte på 14 prosent.

Det er elleve poeng bak det som for øyeblikket er høyresidens storebror, Fremskrittspartiet.

- Det er heldigvis ikke den dyreste vinen. Jeg må innrømme at oddsen akkurat nå gjør at det ikke ser altfor bra ut for min del, men jeg kommer til å innkreve premien, og selvfølgelig betale ut, dersom det skulle bli aktuelt, sier ministeren.

Små sjanser
Valgforsker Fran Aarebrot har ikke tro på at Solhjell kommer til å få en vingevinst 15. september i år.

- Sannsynligheten er lik null for at dette skjer, men noen spiller jo Lotto også. Solhjell burde nok spilt med odds på dette. Hadde han fått ti flasker for seieren, kunne det vært et bedre veddemål, sier Aarebrot til Dagbladet.no

Han sier mye må endre seg før Høyre kan klatre forbi Fremskrittspartiet.

- For å få det til må han ha hjelp fra både Høyre og Frp. Høyre må konsentrere seg om det mulige, og snakke om det de kan, samtidig som Frp må hjelpe til med å dumme seg ut, sier Aarebrot.

- De beste debattene
Bakgrunnen for at konkurransemennesket Solhjell ville gjøre valget ekstra spennende, er hans tro på Høyre som SVs «beste» motstandere, og at den tradisjonelle ideologiske høyresiden vil bestå.

- Mange av de beste ideologiske debattene er mellom SV og Høyre, det er kanskje der de aller tydeligste skillene kommer fram.
Han mener Fremskrittspartiet er for populistiske til å ta over rollen.

- Frp er mer markedstro enn Høyre, men står aldri opp for de meningene hvis det blåser mer enn mild bris, og de vil ikke snakke om den delen av politikken sin. Høyre er i en annen klasse, sier Solhjell.

- Som arvesynden
Og selv om veddemålet skulle etterlate ham i minus i høst, tror han SV vil slite lenge med å riste av seg Erna Solbergs parti.

- Jeg siterer Trygve Bull: Høyre er som arvesynden, de kommer alltid til å være der, sier Bård Vegar Solhjell til Dagbladet. no

• Følg Høyres landsmøte direkte på db.no fra torsdag.