Vedgår feil oversettelse av protestbrev mot retur av asylbarn

Justisdepartementet innrømmer at de har forholdt seg til en feilaktig oversettelse av protesten fra afghanske myndigheter om Norges mange tvangsreturer av barnefamilier i fjor høst.

TOK FEIL: Justisdepartementet under minister Anders Anundsen innrømmer nå at de har brukt en feilaktig oversettelse av protesten fra afghanske myndigheter mot tvangsretur av barnefamilier. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
TOK FEIL: Justisdepartementet under minister Anders Anundsen innrømmer nå at de har brukt en feilaktig oversettelse av protesten fra afghanske myndigheter mot tvangsretur av barnefamilier. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Bergens Tidende fikk forrige uke gjennomført flere uavhengige oversettelser av brevet som ble sendt til norske myndigheter i november, men Justisdepartementet avviste at afghanske myndigheter i brevet truet med å stenge grensen for tvangsreturer.

Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) uttalte til avisen at det var «fryktelig feil» at afghanske myndigheter hadde sendt en skarp, skriftlig protest mot Norges mange tvangsreturer av barnefamilier. Til Dagbladet sa han at returer av asylbarn «er ikke nevnt i det hele tatt i brevet, ikke i den versjonen vi har, i alle fall».

- Inneholdt feil Etter å ha jobbet på spreng med oversetting gjennom hele helgen, vedgår Kallmyr at den første oversettelsen de fikk oversendt fra ambassaden i Kabul, inneholdt «noen feil». Departementet sitter nå på til sammen fire oversettelser av brevet som var skrevet på dari, og alle oversettelsene er ulike. I tillegg kommer Bergens Tidenes egen oversettelse.

- Men enkelte av dem er mer i samsvar med Bergens Tidendes versjon enn den vi fikk fra Kabul i november, sier Kallmyr til avisen nå.

Han vedgår at tvangsreturer av familier er nevnt særskilt i enkelte av oversettelsene, men ikke i alle.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.