NYTT SØKSMÅL: Mark Zuckerberg er blitt en av verdens rikeste menn etter Facebook-suksessen.  Foto: REUTERS/Hector Amezcua/Scanpix
NYTT SØKSMÅL: Mark Zuckerberg er blitt en av verdens rikeste menn etter Facebook-suksessen. Foto: REUTERS/Hector Amezcua/ScanpixVis mer

Vedselger hevder han har rett på halve Facebook

Og at han har eposter som beviser det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ikke før hadde Facebook og gründer Mark Zuckerberg feid roertvillingene Tyler og Cameron Winklevoss av den rettslige banen, så dukket en ny rettsfeide knytte til verdens største sosiale nettsted opp igjen.

Paul Ceglia, som eier et pelletsfirma i Allegany i New York, hevder han har eposter som beviser at han har rett til å eie 50 prosent av Facebook.

- Møtt noen overklassegutter Ceglia leverte inn en rettslig begjæring i går. Han hevder at Zuckerberg samarbeidet med ham da han jobbet med prosjektet som den gang het «The Face Book».

Tvillingbrødrene Winkelvoss mener at det var de som sammen med Divya Narendra fant opp ideen om Facebook, og at Mark Zuckerberg stjal den.

I en av epostene Ceglia hevder Zuckerberg sendte ham 22. november i 2003 heter det angivelig:

- Jeg har møtt noen gutter her på Harvard som planlegger en side som likner vår. Hvis vi ikke gjør noe raskt, vil vi miste fordelen ved å være før dem. Jeg oppholder dem enn så lenge.

I den samme eposten ber Zuckerberg om å få oversendt 1000 dollar.

Streetfax.com Ceglia saksøkte først Zuckerberg i juni i fjor. Han hevdet da at Zuckerberg hadde undertegnet en arbeidskontrakt med ham i 2003, da han var førsteårsstudent på Harvard. Ceglia mente kontrakten ga ham rett til 50 prosent av Facebook, samt en økt eierandel på et prosentpoeng per dag etter 1. januar 2004 hvis prosjektet ikke var ferdig innen den tid. Han krever nå 84 prosent av aksjene i selskapet.

Ifølge Ceglias søksmål kom de to i kontakt via Craigslist.com (på sett og vis tilsvarende Finn.no). Ceglia hadde da søkt etter en programmerer til prosjekt kalt Streetfax.com. Ceglia skal ha betalt Zuckerberg 1000 dollar for å jobbe med prosjektet, og ifølge Ceglia, for å utvikle «The Face Book».

Ceglia hevder at Zuckerberg spurte om han kunne bruke deler av koden fra Steetfax til Facebook. Ceglia hevder også at han foreslo å selge t-skjorter og kopper via Facebook, noe Zuckerberg avslo.

- Jeg føler jeg må ta kontroll og jeg kan ikke risikere å ødelegge sidens rykte ved å selge «college junk», skrev Zuckerberg i en epost, igjen ifølge Ceglias søksmål.

- Bedragersk - Eposten inneholder det du forventer av to personer som samarbeider om å utvikle en nettside, hevder Robert Brownlie, Ceglias advokat, overfor Bloomberg.

Ceglia hevder at Zuckerberg løy til ham om hvordan nettstedet utviklet seg i den første fasen da det var rettet mot studenter ved Harvard.

- Dette er et bedragersk søksmål fra en tidligere straffedømt person, og vi ser fram til å forsvare oss i retten, skriver advokat Orin Snyder, som representerer Facebook, i en epost til Bloomberg.

Ceglia ble i 1997 ilagt en bot på 15 000 dollar etter at han innrømmet at besittelse av halusinerende sopp. Ifølge Wall Street Journal ble han i 2009 også beskyldt for bedrageri knyttet til pelletselskapet han eier.
 
Facebook er blitt verdsatt til så mye som 50 milliarder dollar.

Wall Street Journal har publisert store deler av innholdet i epostene fra søksmålet.