Vedsprit kan bli brannbombe

Smuglerne boret hull og gjemte spritflasker i tusenvis av vedkubber. Et parti alkoholholdige kubber ble funnet av politiet, men mer kan være på avveie. Nå frykter branneksperter for følgene hvis noen kaster en smuglerkubbe i ovnen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Torsdag ble det kjent at Tollvesenet har funnet 2500 liter smuglersprit i flasker gjemt inne i uthulede vedkubber fra Litauen. Samme mengde, og muligens enda mer, kan allerede være omsatt i Trøndelag, melder Adresseavisen.

At det kan være alkoholholdig smuglerved i omløp bekymrer brannvesenet. Ifølge brannmester Arve Flatås hos Trondheim Brannvesen kan det nemlig ende i katastrofe. Kaster noen veden på ovnen, vil det trolig etter en stund gå hull på spritflasken inni.

Kan renne ut

- Da kan spriten som antennes skape en voldsom varmeutvikling. Det trenger ikke være farlig, men spriten som ikke tar fyr kan renne ut av hull og sprekker i ovnen og ta fyr når den er kommet ned på gulvet eller lignende. Da kan man fort få et problem, sier Flatås. Ifølge han er ikke eksplosjonsfaren særlig stor.

- En slik vedkubbe med en halv liter sprit inni skaper ikke så mye eksplosjonsfarlig damp at det er den store faren, sier han til Adresseavisen.

Flatås advarer folk på det sterkeste mot å prøve å brenne smuglerveden med vitende og vilje.

- Å kaste en slik vedkubbe på ovnen kan sammenlignes med å hive innpå en flaske med rødsprit. Det gjør man heller ikke. Renner dette ut og tar fyr kan det skape en farlig situasjon, slår Flatås fast.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer