Vedsprit kan bli brannbombe

Smuglerne boret hull og gjemte spritflasker i tusenvis av vedkubber. Et parti alkoholholdige kubber ble funnet av politiet, men mer kan være på avveie. Nå frykter branneksperter for følgene hvis noen kaster en smuglerkubbe i ovnen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag ble det kjent at Tollvesenet har funnet 2500 liter smuglersprit i flasker gjemt inne i uthulede vedkubber fra Litauen. Samme mengde, og muligens enda mer, kan allerede være omsatt i Trøndelag, melder Adresseavisen.

At det kan være alkoholholdig smuglerved i omløp bekymrer brannvesenet. Ifølge brannmester Arve Flatås hos Trondheim Brannvesen kan det nemlig ende i katastrofe. Kaster noen veden på ovnen, vil det trolig etter en stund gå hull på spritflasken inni.

Kan renne ut

- Da kan spriten som antennes skape en voldsom varmeutvikling. Det trenger ikke være farlig, men spriten som ikke tar fyr kan renne ut av hull og sprekker i ovnen og ta fyr når den er kommet ned på gulvet eller lignende. Da kan man fort få et problem, sier Flatås. Ifølge han er ikke eksplosjonsfaren særlig stor.

- En slik vedkubbe med en halv liter sprit inni skaper ikke så mye eksplosjonsfarlig damp at det er den store faren, sier han til Adresseavisen.

Flatås advarer folk på det sterkeste mot å prøve å brenne smuglerveden med vitende og vilje.

- Å kaste en slik vedkubbe på ovnen kan sammenlignes med å hive innpå en flaske med rødsprit. Det gjør man heller ikke. Renner dette ut og tar fyr kan det skape en farlig situasjon, slår Flatås fast.

Ved og sigaretter

Torsdag ble det kjent at to trøndere er siktet for smugling etter at en trailer med ved fra Estland viste seg å inneholde nesten to millioner sigaretter.

Traileren ble stoppet i Kappelskjær utenfor Stockholm av svenske tollere for tre uker siden. Mellom vedkubbene i lasten fant tollerne et parti på 1.990.000 sigaretter. Hele lasten var adressert til en bedrift på Innherred i Nord-Trøndelag.

Tollstedssjef Geir Olsen i Steinkjer sier til Trønder-Avisa at tollvesenet har kontrollert flere baltiske trailere med vedlast de siste ukene etter at de to smuglersakene ble kjent.