Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vedtas i morgen: Her er Norges nye «radikale» kvinnepolitikk

Flertallet på Stortinget vil blant annet presse kvinner inn i lederstillinger i ny politikk som vedtas torsdag.

MEKTIGE DAMER: Gerd Kristiansen, Erna Solberg og Kristin Skogen Lund skal få selskap av flere kvinnelige toppsjefer, ifølge opposisjonen på Stortinget. 
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
MEKTIGE DAMER: Gerd Kristiansen, Erna Solberg og Kristin Skogen Lund skal få selskap av flere kvinnelige toppsjefer, ifølge opposisjonen på Stortinget. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Torsdag vedtas Norges nye likestillingspolitikk. Da skal regjeringens likestillingsmelding behandles av Stortinget, sammen med en uvanlig lang liste tilleggsforslag fra opposisjonen på Stortinget. 

Dagbladet har i kveld fått innsyn i hvordan stortingspartiene stiller seg hverandres forslag, og kan derfor nå avsløre hvordan Norges nye likestillingspolitikk faktisk blir, med eller uten Høyre og Frps velsignelse.

Blant annet vil Stortinget be regjeringen «gjøre systematisk rekruttering av kvinnelige mellomledere til en del av det statlige personalarbeidet» og jobbe for «at 40 prosent av lederne på de øverste nivåene i staten skal være kvinner». Stortinget kommer også til å instruere regjeringen til å «utrede behovet for egne kvinneavdelinger i flere fengsler og vurdere opprettelse av flere egne kvinnefengsler». 

Se egen faktaboks for fullkommen liste over Norges nye likestillingspolitikk. 

Det er Venstre, Arbeiderpartiet, KrF, Senterpartiet og SV som sikrer flertall for sakene. 

Radikalt? Javisst! Ketil Kjenseth (V) vedgår at det er en radikal likestillingspolitikk regjeringen i morgen får i fanget.

- Ja, for Venstre er et radikalt parti i saker om likestilling. Vi må få til en miks av ledere i offentlig sektor. Menn og kvinner har gjerne ulike egenskaper som ledere, og vi tror flere kvinnelige ledere vil kunne skape et mer inkluderende arbeidsliv for kvinner generelt, og skape en riktigere blanding av egenskaper på lederhold i det offentlige. 

SIKRER NY LIKESTILLINGSPOLITIKK: Venstre og Ketil Kjenseth. Foto: Venstre
SIKRER NY LIKESTILLINGSPOLITIKK: Venstre og Ketil Kjenseth. Foto: Venstre Vis mer

Kjenseth sier Venstre nå presser regjeringen fordi dagens likestillingsarbeid ikke leverer resultater fort nok. 

- Det går for sakte med likestillingsarbeidet i dag. Det er fortsatt slik at det offentlige ikke er en ideell arbeidsgiver, særlig ikke for kvinner. I stor del av offentlig sektor, for eksempel i helse og omsorg, er flertallet av de ansatte kvinner, men lederne er oftest menn. Det er ofte ikke ideelt, og vi må gi kvinner med lederegenskaper og lederambisjoner mulighet til å ta lederposisjoner, sier Kjenseth til Dagbladet. 

- En merkedag Anette Trettebergstuen i Arbeiderpartiet, som sammen med SV, Senterpartiet og Venstre danner flertall for mye av den nye likestillingslinja, sier 14. april 2016 blir en viktig dag i likestillingshistorien her til lands. 

- I morgen blir en merkedag for norsk likestilling, lover hun.

Hun forklarer politikk mot å systematisk rekruttere kvinnelige mellomledere i det offentlige med at staten nå må vise vei i likestillingen.  

- Vi ønsker å rekruttere flere kvinner til næringslivet og da må det offentlige vise vei, og det skal vi nå ha som aktiv målsetting å arbeide for, sier hun.

Vil ta innersvingen på gutta Trettebergstuen sier tiltakene hun i morgen stemmer for behøves fordi norske menn fortsetter å velge andre menn til toppjobbene. Kvinner forbigås kontinuerlig, hevder hun. 

- Hvorfor kan ikke kvinner søke lederstillingene selv, uten din hjelp?

- Fordi vi ser at til tross for at det er vel så mange kompetente kvinner som menn, er det fortsatt slik at menn velger menn til lederposisjoner, det har vi flere eksempler på i det siste også. Kvinner blir hele tiden forbigått i kamp om lederjobber, også i staten, hevder hun. 

- Så gutteklubben grei lever fortsatt i staten?

- Gutteklubben grei lever i beste velgående i alle deler av samfunnet, ikke bare staten, og den må vi til livs. Nå har vi sørget for flertall for en politikk som parkerer regjeringens likestillingspolitikk. Dette blir en merkedag for norsk likestilling, gjentar Trettebergstuen. 

MOT GUTTEKLUBBEN Sammen med Venstre, KrF, Sp og SV vedtar Anette Trettebergstuen og Arbeiderpartiet i morgen Norges nye likestillingspolitikk.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
MOT GUTTEKLUBBEN Sammen med Venstre, KrF, Sp og SV vedtar Anette Trettebergstuen og Arbeiderpartiet i morgen Norges nye likestillingspolitikk. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!