Vedtok våpenhvile

FN godtok i natt forslaget om våpenhvile mellom Hizbollah og Israel. 15.000 FN-soldater skal inn i Sør-Libanon når Israel har trukket ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) FNs sikkerhetsråd godtok i natt forslaget som setter en stopper for krigen mellom Israel og Hizbollah, og tillater samtidig 15.000 FN-soldater å hjelpe Libanon med å få kontroll over områdene Hizbolla har herjet, melder nyhetsbyrået AP.

USAs utenriksminister Condoleezza Rice og hennes motparter fra Storbritannia, Frankrike og de andre medlemmene av sikkerhetsrådet stemte over forslaget på fredag, amerikansk tid. Forslaget tilbyr den beste sjansen for fred etter mer enn fire uker med krig, som har drept mer enn 800 mennesker og totalt ødelagt Libanons infrastruktur.

Rørende tale

FNs generalsekretær Kofi Annan holdt en rørende innledningstale før avstemningen. Han sa at flere hundre millioner mennesker rundt om i verden delte hans frustrasjon over at sikkerhetsrådet har brukt så lang tid på å løse konflikten. At mangelen på aktivitet har ført til at integreteten og autoriteten til sikkerhetsrådet er alvorlig svekket.

"Jeg vil ljuge hvis jeg ikke forteller dere hvor dypt skuffet jeg er over at ikke sikkerhetsrådet nådde dette punktet mye, mye tidligere." sa han.

Israels statsminister Ehud Olmert støttet våpenhvilen etter at Israel nok en gang truet med å utvide bakkekrigen i Libanon. En høytstående tjenestemann i USAs utenriksdepartement uttalte at Libanons statsminister Fuad Siniora tidligere på dagen hadde forsikret Condoleezza Rice om at også de støttet forslaget.

SKUFFET: FNs generalsekretær Kofi Annan er dypt skuffet over at våpenhvilen ikke ble utviklet tidligere. FOTO: Scanpix
SKUFFET: FNs generalsekretær Kofi Annan er dypt skuffet over at våpenhvilen ikke ble utviklet tidligere. FOTO: Scanpix Vis mer
Vedtok våpenhvile