ULV, ULV: Trygve Slagsvold Vedum, leder i Senterpartiet mener at regjeringen har gitt miljøbyråkratene for mye makt.  Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
ULV, ULV: Trygve Slagsvold Vedum, leder i Senterpartiet mener at regjeringen har gitt miljøbyråkratene for mye makt. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADETVis mer

ULVEKRANGELEN FORTSETTER:

Vedum: - Høyre overser folket Helgesen: -Sp fredet ulven i 1973                                    

Sp-lederen mener Høyres håndtering av ulvesaken har røtter i partiets historiske tradisjon. Statsråd Vidar Helgesen slår tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Solberg-regjeringens hovedproblem er at de har gjort miljøbyråkratene mektigere enn landets folkevalgte. Kanskje ikke så rart, fordi Høyre jo har en historie der de har lyttet mer til embedsmennene enn til folket. Det skal vi få slutt på til høsten når vi vinner valget. Da skal makten tilbake til folket, sier Trygve Slagsvold Vedum.

Høyre-statsråd Vidar Helgesen svarer at rettsstat og folkestyre er to sider av samme sak og minner om at det var en Sp-statsråd som først fredet ulven.

STATSRÅD: Klima- og miljøminister Vidar Helgesen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
STATSRÅD: Klima- og miljøminister Vidar Helgesen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Holdt for narr

Senterpartilederen mener at regjeringen har holdt folk for narr i ulvekonflikten.

- Stortinget har vedtatt et klart bestandsmål. Hvis en statsråd skjønner at han ikke kan gjennomføre Stortingets klare vilje, må han varsle med en gang, ikke seks måneder etterpå.

- Grunnen til at Høyres klima- og miljøminister Vidar Helgesen ikke varslet Stortinget om at lisensjakten ikke ville bli gjennomført før det hadde gått et halvt år, henger nok sammen med at han selv foreslo å ha langt flere ulv i Norge enn Stortinget ville, sier Trygve Slagsvold Vedum.

Sjakk matt

Sp-lederen hevder at statsråd Vidar Helgesen før jul benyttet juridiske spissfindigheter til å stoppe en ulvejakt som var avgjørende for å nå Stortingets bestandsmål.

- Etter det nye pålegget fra Stortinget i forrige måned, kommer han så med en lovjustering, som igjen betyr at han ikke når bestandsmålet.

- Det er en real sak å være uenig om hvor mange finskrussiske ulv vi skal ha i Norge, men her har Helgesen satt politikken sjakk matt med juridiske spissfindigheter.

- Det er derfor folk blir sinte, fordi den demokratiske prosessen overkjøres. Slik løpet er lagt opp nå, blir det ingen ulvejakt i vår, sier Trygve Slagsvold Vedum.

VIRKELIGHETEN?: I en video på Facebook, prøver Senterpartiet å vise hvordan det er å bo tett på ulv. Merknad: PÅ grunn av rettigheter er musikken byttet ut i denne versjonen. Video: Facebook /Senterpartiet Vis mer

Sp fredet ulven

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen tilbakeviser kritikken.

- Siden Vedum trekker opp de lange, historiske linjene tilbake til embedsmannsstaten, må jeg få lov til å minne om at det var en Sp-statsråd som først fredet ulven i 1973, en Sp-statsråd som innførte Bernkonvensjonen i 1986, og en regjering med Senterpartiet som la frem naturmangfoldloven i 2009, poengterer Vidar Helgesen.

Han mener at rettsstat og folkestyre er to sider av samme sak.

- Man kan ikke velge bort den ene. Det har heller ikke Senterpartiet pleid å gjøre når de sitter i regjering. Så får tiden vise om Vedums populisme innevarsler en ny linje fra partiet, sier statsråden.

Utvide fellingsgrunnlaget

I forrige uke presenterte klima- og miljøminister Vidar Helgesen et forslag til endring av naturmangfoldloven.

- Regjeringen har fremmet en lovendring fordi det er nødvendig for å utvide grunnlaget for felling av ulv. Dette har blitt et juridisk spørsmål fordi Stortinget har vedtatt naturmangfoldloven og vedtatt at Norge skal slutte seg til Bernkonvensjonen, understreker Vidar Helgesen.

MERKING: Alfahannen i Slettåsflokken bedøves før merking. I tillegg ble en stor hannvalp i Slettåsflokken bedøvet og merket i dag. Statens naturoppsyn, Miljødirektoratets feltorgan, har ansvar for merkingen. Video: Lars Gangås / Statens naturoppsyn Vis mer

- Det gir rettslige rammer som en regjering må forholde seg til. Vi kan ikke se bort fra lovene Stortinget har vedtatt, det er et av folkestyrets viktigste prinsipper, sier Høyre-statsråden.

Og legger til:

- Dessuten ønsker folk ulv i Norge. Hamar Arbeiderblad hadde for eksempel en undersøkelse som viste at over sju av 10 hedmarkinger ønsker ulv i Norge når den blir aktivt forvaltet.

Politisk snuskeri

Under et ulveseminar i regi av Norges Skogeierforbund i Oslo tirsdag hevdet professor Eivind Smith, landets fremste ekspert på offentlig rett, at miljøministerens lovforslag er politisk snuskeri og at det er uærlighet i argumentasjonen til Helgesen.

- Professor Eivind Smiths uttalelser bekrefter det vi har sagt hele tiden, at Helgesen har brukt jusen for å gjemme sitt politiske ståsted, sier Trygve Slagsvold Vedum til Dagbladet.

Kunne godkjent

Ifølge Nationens referat fra ulveseminaret uttalte Eivind Smith:

«Det er helt tydelig både gjennom den eksisterende naturmangfoldloven og Bernkonvensjonen at ulveforliket fra i sommer kan gjennomføres med den eksisterende lovgivningen. Både loven og konvensjonen opererer med skjønnsmessige kriterier for felling, så dersom det var vilje til det ville kunne Helgesen ha godkjent fellingene.»

Presisjonsnivå

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen avfeier professoren vurderinger.

- Eivind Smiths omgang med karakteristikker ligger fjernt fra det presisjonsnivå som kjennetegnet det juridiske fakultet i Oslo da jeg var student der. Da vi spurte ham om å komme med en betenkning i denne saken, var svaret at han ikke hadde tid til å gå grundig inn i dette rettsspørsmålet. Det har han formodentlig da heller ikke gjort, sier Vidar Helgesen.