Live-published photos and videos via Shootitlive

TRYGVE SLAGSVOLD VEDUM

Vedum: - Lite tro og mye tvil i KrF

Trygve Slagsvold Vedum er klar på hvem han ikke vil regjere med hvis de rødgrønne vinner valget neste mandag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LØTEN (Dagbladet): Midt i eimen av osen fra grillstekte elgkarbonader vandrer en smilende opplagt Trygve Slagsvold Vedum mellom bodene under bygdas legendariske pultost- og akevittmarked.

Byttet side

Sp-lederen stoppes av utallige besøkende som vil gi gode råd i valginnspurten. Andre forteller at de har byttet side.

- Jeg har alltid stemt Arbeiderpartiet, men nå skal jeg stemme Senterpartiet for første gang, sier Vidar Bjørnstad (51), som jobber på Løten bygdesag.

- Jeg har trua på'n Vedum, han er jordnær og snakker så vi skjønner det.

FRA AP TIL SP: - Jeg har trua på'n Vedum, han er jordnær og snakker så vi skjønner det, sier Vidar Bjørnstad (51) etter møtet med Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum på Løten i helga. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
FRA AP TIL SP: - Jeg har trua på'n Vedum, han er jordnær og snakker så vi skjønner det, sier Vidar Bjørnstad (51) etter møtet med Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum på Løten i helga. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Sp-debutanter

Ekteparet Grimm fra Odalen forteller at de begge skal debutere som Sp-velgere i år.

- Jeg har aldri stemt før, men nå blir det Vedum på grunn av rovdyrpolitikken, sier Bjørn Håkon Grimm (50).

- Senterpartiet taler bygdas sak. Jeg pleide å stemme SV, men det er lov å bli voksen i hue en gang, sier Sissel Grimm (42).

Levende valgplakat

I Senterpartiets valgbod i utkant av markedet skjenker Else Bjørke (53) kaffe til sjefen.

- Vi trenger egentlig ikke noe program, for vi har'n Trygve. Han er en levende valgplakat, sier Bjørke.

Trygve Slagsvold Vedum prikkes på skuldra av Tor Alfred Hauge (62), ikledd MDG-trøye.

- Kan jeg få et bilde? Fetteren min er blodfan, sier Hauge.

Norge rundt

I bakgrunnen roper en tilskuer:

- Husk å kjemme håret først, da, Vedum!

Sp-lederen drar handa over issen og gliser, før han setter seg ned i valgsofaen, der han oppsummerer sin Norge-rundt-turne til samtlige 19 fylker. Vedum er krystallklar på valgstrategien om nærhet og sosial utjevning. Men spørsmålet er hvem Sp og Ap skal lene seg på for å få gjennomført politikken sin, bortsett fra den tidligere rødgrønne partner SV.

Nei til begge

- Hvem vil du helst samarbeide med av Venstre og MDG?

- Vi har vært tydelig på at vi ønsker en Sp/Ap-basert regjering, så får velgerne avgjøre da.

- Hvem foretrekker du av Venstre og MDG?

- Jeg vil ikke ha noen av dem. Venstre har vært en av forkjemperne for sentralisering og tvangssammenslåing av kommuner.

Aldri samarbeidsavtale

- Og MDG?

- Vi må ha respekt for de politiske skillene. MDG er jo et ytterpunkt for eksempel i sitt mål om å mangedoble antall rovdyr i Norge.

- Hvis det blir en mindretallsregjering må vi søke støtte fra de andre partiene fra sak til sak. Noen samarbeidsavtale vil vi aldri gå inn i, det blir nok siste gang vi får se når denne regjeringsperioden er over. Den tid bør være forbi, sier Trygve Slagsvold Vedum.

Og legger til:

- Støttepartienes makt førte for eksempel til at Frp ble Venstres gissel i avgiftspolitikken. Samarbeidsavtalen skapte et politisk sirkus. Med oss i regjering blir tradisjonen med sak-til-sak-forhandlinger og breie forlik gjeninnført.

Uvitende før valget

- KrF eller Rødt – hvem velger du?

- Det blir fra sak til sak der også. KrF har sådd mye tvil om hva de vil. Når det gjelder partiet Rødt så er jo spørsmålet om de får et mandat eller ikke.

- Du mener at Sp ikke har preferanser blant KrF, Venstre, MDG og Rødt. Det betyr at de som vurderer å stemme Sp vil være uvitende om hvem dere skal søke støtte hos?

- KrF og Venstre har tatt sitt valg der de støtter Frp og Høyre. Vi kommer til å søke samarbeid i flere retninger for å finne gode praktiske løsninger.

Nei til MDG og Rødt

- Hvilke av de fire partiene er nærmest Sp’s politikk?

- Jeg har ikke behov for å gradere. Det varierer fra sak til sak. Høyre har forsøkt å skremme med at vi kan få en regjering med Rødt og MDG, men det kommer ikke til å skje.

- Vil du ha med KrF i regjering?

- De har tatt et annet valg. Jeg har ikke lukket noen dører, men i KrF er det for tida mye tvil og lite tro. Egentlig er jo KrF et troende parti, men nå er det mest tvil. Men vi skal ikke være så harde, vi har funnet løsninger med mange partier, vi. Det kan vi sikkert gjøre igjen.

Optimisme i partiet

Etter elleville meningsmålinger helt oppe på 16-tallet, ser Sp nå ut til å ha stabilisert seg på rundt 11 prosent, som er en dobling av resultatet ved 2013-valget.

- Med unntak av EU-valget har vi aldri hatt en så god august som i år. Det som gjør oss optimistiske er den store aktiviteten i partiet og alle tilbakemeldingene vi får på at folk sier at de vil stemme Senterpartiet for første gang, sier Vedum.

- Hva tenker du om de dystre meningsmålingene til regjeringspartner Ap?

- De får svare for seg. Men hvis velgerne er opptatt av å ha tjenester nær der de bor, så må de stemme Senterpartiet, sier Sp-lederen.