Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vedum: – Mæland må slutte å skylde på andre for omstridt storfylke

– Kommunalminister Monica Mæland (H) må slutte å skylde på Stortinget for det omstridte storfylket i nord, sier, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

MED KLAR TALE: Kommunalminister Monica Mæland (H) må slutte å skyve Stortinget foran seg. Tvangen overfor Finnmark kommer fra regjeringen, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
MED KLAR TALE: Kommunalminister Monica Mæland (H) må slutte å skyve Stortinget foran seg. Tvangen overfor Finnmark kommer fra regjeringen, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sammenslåingen mellom Troms og Finnmark til et nytt storfylke som vil dekke en firedel av Norges areal, kommer til å bli avvist av fylkestinget i Finnmark etter at Finnmark Arbeiderparti vendte tommelen ned under sitt årsmøte i Kirkenes sist helg.

Vedtaket fikk Mæland til å slå fast at hun er beredt til å gjennomføre Stortingets vedtak dersom ikke finnmarkingene selv velger å ha hånden på rattet.

Det er drøyt, mener Vedum.

Distanserer seg

– Det er regjeringen som har satt i gang denne prosessen. Men likevel prøver Mæland nå å distansere seg selv fra tvangssammenslåingen ved hele tiden å vise til Stortingets vedtak. Dessuten kjefter hun på folk i Finnmark fordi de ikke ønsker å bli slått sammen med Troms. Det må hun slutte med, sier Vedum.

Mæland er en av tre statsråder som møter fra regjeringen i den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag. Vedum har planen klar.

– Jeg ser at det knapt er noen i Høyre som åpent forsvarer dette storfylket i nord. Det er forståelig, for også de ser jo at dette er en særdeles dårlig løsning, sier Sp-lederen til NTB.

Ingen begeistring

Sammenslåingsavtalen som Finnmark Ap har sagt nei til, innebærer at Tromsø blir fylkeshovedstad med både politisk og administrativ toppledelse.

Tidligere Ap-nestleder Helga Pedersen la grunnlaget for årsmøtevedtaket med et forslag fra Tana Ap. Mæland oppfordres til å reversere tvangssammenslåingen hvis hun ikke makter å sørge for en jevn fordeling av makt og oppgavefunksjoner.

Vedum mener at hele fylkesreformen halter – ikke bare lengst i nord.

– Det er dårlige løsninger med et knappest mulig flertall bak seg i Stortinget og totalt uten begeistring, sier Vedum.

Trekk det

Nå vil han be kommunal- og moderniseringsministeren komme til Stortinget og redegjøre for prosessen.

– Jeg tror alle ville blitt glade hvis Mæland kom til Stortinget og sa at hun ikke ser noen grunn til å bruke tvang overfor Finnmark, og at hun kan leve med å trekke tvangen dersom Stortinget ikke insisterer, sier Vedum.

– Selv statsminister Erna Solberg (H) har jo gitt uttrykk for at dette ikke er hennes primære ønske, tilføyer han.

Folkeavstemning

Når fylkesavtalen skal behandles i Finnmark fylkesting senere i mars, vil Senterpartiet foreslå folkeavstemning om sammenslåingen.

– Vi har tradisjon for å bruke lokale folkeavstemninger ved varige og radikale endringer, som for eksempel i EU-saken. I et folkestyre er det jo en fordel å få vite hva folk mener, sier han.

I Finnmark Ap var stemningen i utgangspunktet kjølig til Sp-forslaget om folkeavstemning i landets nordligste fylke, men i årsmøtevedtaket heter det at det blir opp til fylkestingsgruppa å ta stilling til det.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!