Kilder til Dagbladet:

Vedum blir finansminister

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum blir finansminister i Støres regjering, får Dagbladet opplyst.

Senterpartiets partileder Trygve Slagsvold Vedum blir Norges neste finansminister. Her ved Hurdalsjen hotell i forbindelse med sonderingene. Foto: Torstein Be / NTB
Senterpartiets partileder Trygve Slagsvold Vedum blir Norges neste finansminister. Her ved Hurdalsjen hotell i forbindelse med sonderingene. Foto: Torstein Be / NTB Vis mer
Publisert

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum blir utpekt som finansminister av påtroppende statsminister Jonas Gahr Støre.

Det får Dagbladet opplyst fra kilder tett på prosessen.

Dermed går han ut på slottplassen som ansvarlig for statens inntekter og utgifter torsdag ettermiddag. Han blir også nestkommanderende i den nye regjeringen.

Spekulasjoner

Det har hele tiden ligget i kortene at det er Senterpartiet som skal ha finansministeren i den nye Ap/ Sp-regjeringen.

Tidligere har andre medier meldt at Vedum slett ikke ble finansminister. TV2 meldte i helgen at finanspolitisk talsperson i Sp Sigbjørn Gjelsvik lå an til å ta den mektige posten. Spekulasjonene har dreid seg om Vedum heller ønsket seg et annet ansvarsområde. Ikke minst har kommunalminister vært trukket fram som et sannsynlig verv for Sp-lederen.

Dagbladet kunne kort tid etter fortelle at Gjelsvik ikke blir finansminister.

På Senterpartiets gruppemøte tirsdag ble Gjelsvik utnevnt til vara i gruppestyret på Stortinget, og blir justispolitisk talsperson. Han får dermed ikke plass i regjeringen.

Også parlamentarisk leder Marit Arnstad har av flere vært nevnt som en favoritt til å overta for Jan Tore Sanner (H), men tirsdag gjorde hun det klart at hun blir på Stortinget, der hun vil fortsette å lede partiets arbeid i nasjonalforsamlingen. Senterpartiet anser dette som spesielt viktig når de nå går inn i en mindretallsregjering som må forhandle om flertall i Stortinget i alle saker.

Tidlig klart

Men til tross for de mange spekulasjonene den siste tiden, viser det at spørsmålet om hvem som skal utnevnes til finansminister har vært klart lenge.

Dagbladet får nemlig opplyst at plasseringen av Vedum ble avklart tidlig under samtalene i Hurdal.

Etter det Dagbladet erfarer, vil det være 19 statsråder i Støres regjering, hvorav 11 er fra Arbeiderpartiet og 8 er fra Senterpartiet. Morgendagens statsminister, Jonas Gahr Støre, sløyfer posten som distrikts- og digitaliseringsminister, som i dag bekles av Linda Helleland (H).

Til tross for at den innerste kretsen i Arbeiderpartiet og Senterpartiet har holdt kortene tett til brystet, er Dagbladet også kjent med hvem som går inn i flere av de andre ministerpostene.

Dagbladet er kjent med at Anniken Huitfeldt blir landets nye utenriksminister. Hun overtar dermed den viktigste posten etter statsminister og finansministeren og blir Ine Eriksen Søreides etterfølger.

Dagbladet er også kjent med at Espen Barth Eide (Ap) blir ny klima og miljøminister, og at Ingvild Kjerkol (Ap) blir helse- og omsorgsminister.

Kilder har også bekreftet til Dagbladet at Bjørnar Skjæran (Ap) blir fiskeriminister, og onsdag morgen kunne Dagbladet melde at Arbeiderpartiet setter sin kulturpolitiske talsperson Anette Trettebergstuen inn som ny kulturminister i Støre-regjeringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer