Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erna Solberg glefser til mot Sp-lederen

- Vedum driver et kynisk prosjekt

På vei hjem fra India til innspurten i regjeringsforhandlingene, tar statsminister Erna Solberg et knallhardt oppgjør med Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
INDIA: Erna Solberg tok en pause fra regjeringsforhandlingene for å reise til India på offisielt besøk. Foto: Nina Hansen
INDIA: Erna Solberg tok en pause fra regjeringsforhandlingene for å reise til India på offisielt besøk. Foto: Nina Hansen Vis mer

- Senterpartiet driver et bevisst forsøk på å bygge noen forskjeller i Norge som ikke er der. Norge er et land med små forskjeller og med stor nærhet mellom politikere og folk. Jeg synes ikke noe om politikere som prøver å skape konflikter og forskjeller som ikke er der, sier statsminister Erna Solberg (H) til Dagbladet.

På tampen av et hektisk offisielt besøk til India og rett før hun vender tilbake til den norske politiske virkeligheten med regjeringsforhandlinger på Hadeland, svarer hun på kritikken og analysene som Trygve Slagsvold Vedum har levert i det siste.

- Ingen elite

I flere sammenhenger og over lengre tid har Vedum anklaget regjeringen for ikke å lytte til vanlige folk og føre en politikk som rammer distriktene. I et større intervju med VG viste han blant annet til ulvepolitikken.

MØTTE MODI: Erna Solberg avsluttet tirsdag et offisielt besøk til India, der hun blant annet møtte sin statsministerkollega Narendra Modi. Foto: Nina Hansen
MØTTE MODI: Erna Solberg avsluttet tirsdag et offisielt besøk til India, der hun blant annet møtte sin statsministerkollega Narendra Modi. Foto: Nina Hansen Vis mer

- De som lever med utfordringene nært på kroppen, de har lite å si, mens de som kan sykle på jobb i departementene her i Oslo, de har alt å si, sa Vedum.

I romjula omtalte Klassekampen Vedums såkalte ti bud, som avisa beskrev som en bevisst strategi for ikke å framstå som en del av Oslo-eliten. Men statsministeren har lite til overs for Vedums beskrivelser.

- Jeg driver ikke noe eliteprosjekt. Jeg tror ikke man kan si verken om meg, Siv, Trine eller Kjell Ingolf, hvis det blir en flertallsregjering, at vi er representanter for elitene, med tanke på vår bakgrunn. Det blir veldig skjevt, sier hun.

- Kynisk prosjekt

Solberg anklager Vedum for - helt bevisst - å prøve å bygge motsetninger mellom folk i Norge.

- Mange har kritisert meg for å ikke slå ned på ordbruk. Men dette dreier seg også om vil du bygge motsetninger. Vil du skape motsetninger som ikke er der, istedenfor å snakke om fakta og det som er en felles forståelse? Jeg mener Trygve Slagsvold Vedum i de intervjuene som han har gitt de siste ukene, viser at det er kynisk politisk prosjekt for han, ikke et engasjement for sakene, sier hun.

Om demonstrasjonene mot regjeringens ulvevedtak før jul, har hun følgende å si:

- Vi har et stortingsvedtak som vi prøver å følge opp på en klok måte, nemlig å forvalte ulv også i ulvesonen. Det er det vi gjør. Vi skyter ulv. Jeg får faktisk vel så mye kjeft fra folk for å skyte ulv, som fra folk som mener vi skyter for få.

INDIA: - Skal vi få bedre sikkerhet i verden må vi også sørge for jobbvekst og økonomisk utvikling, sier Erna Solberg i New Delhi. Reporter: Kirsten Karlsen. Video: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Påvirker ikke

Statsministeren sier hun har forståelse for engasjementet som ulvesaken skaper.

- Jeg forstår at folk på begge sider har sterke meninger og stort engasjement. Mange ønsker at det ikke skal være ulv i det hele tatt. Men som samfunn må vi finne en helhetlig og balansert løsning.

- For meg er det aller viktigste at vi forvalter innenfor et lovverk. En regjering må følge de reglene som eksisterer, og Stortinget utvidet definisjonen for hva som er grunnlaget for å ta ut ulv, fortsetter hun.

Solberg avviser at ulvedebatten bidrar til politisk uro og slik påvirker forhandlingene på Gran.

- Nei jeg tror ikke det. Det er ikke om vi skyter én ulv eller tre på ett år som det handler om. Men det blir jo interessant når domstolene er ferdige, om hjemmelen og begrunnelsen som vi bruker for å forvalte i ulvesonen, holder. Det vil gjøre det lettere å forvalte og redusere antall ulv seinere også, sier hun.

Rett til NHO

Da hun landet i Norge dro hun rett til årets NHO-konferanse der temaet er «vi og verden». Så bærer det for Solbergs del tilbake til Granavolden på Hadeland der delegasjonene fra Høyre, Frp. Venstre og KrF har jobbet med å snekre plattform for en flertallsregjering.

-Ingenting er klart før alt er klart, er standardkommentaren til status i forhandlingene.

I India derimot kunne Solberg og hennes indiske kollega Narendra Modi i går formiddag kunngjøre at landene har blitt enige om å styrke samarbeidet på flere plan.

- Sammen om blå økonomi

Tirsdag startet med besøk i presidentpalasset Bhawan Forecourt, der Solberg ble møtt av Indias statsminister Narendra Modi, og deretter inspiserte æresgarden i en tradisjonell og storslått seremoni. Hun la ned krans Mahatma Gandhis monument før møtet med Modi.

På spørsmål om hva Solberg er mest fornøyd med etter det to dager lange besøket, svarer hun:

-Jeg er mest fornøyd med et fornyet, godt samarbeid med India. Vi har fått på plass gode samarbeidsplattformer, nye avtaler, norske bedrifter som fått nye partnere. Det er viktig for Norge å ha et godt forhold til India, fordi landet er på vei til å bli den femte største økonomien i verden, og i løpet av få år sannsynligvis blir den den tredje største. Det er et stort marked for norske bedrifter, men også mye kompetanse for samarbeid. Og så er India en stormakt i den forstand at så stort land med så mange folk har en tung betydning i internasjonal politikk gjennom den rollen landet har som uavhengig land, sier Solberg.

Hun sier hun forventer resultater på flere områder av besøket. Ikke minst er hun fornøyd med «havdialogen» og avtalen om havsamarbeid som ble undertegnet i går. Norge og India skal samarbeide om å redusere den maritime forurensningen og om å utvikle en bærekraftig forvaltning av havene. Det er første gang India inngår en slik havtale med et annet land.

-Vi har laget samarbeidsplattformer. Jeg tror at mange av bedriftene opplever.. Så er det opp til begge sider å få resultater av alle planene vi har lagt sammen, sier Solberg.

Utvikling og sikkerhet

Indias statsminister Modi sa seg etter møtet svært godt fornøyd med det styrkede samarbeidet med Norge, og roste Solbergs innsats for FNs bærekraftsmål. Han sa at bærekraftsmålene er helt i tråd med Indias utviklingsmål. Solberg som er en av lederne for en pådrivergruppe for bærekraftsmålene om utryddelse av fattigdom, om likestilling, skolegang og interasjonalt samarbeid ikke kan nås uten at India er med.

I går ettermiddag talte Solberg på den prestisjetunge sikkerhetskonferansen Raisina Dialogue. Her var budskapet at sikkerhet, utvikling, vekst og jobbskaping henger sammen med radikalisering, trusler og terror.

-Sikkerhet henger sammen med løsning på andre utfordringer. Skal vi få bedre sikkerhet i verden, må vi sørge for jobber, vekst og økonomisk utvikling. Det er jo et kjernebudskap i FNs bærekraftsmål. Sikkerhetsutfordringer kommer gjerne av at det er enkelt å drive med demagogi når folk ikke har jobb, og det er enklere å rekruttere til ekstreme bevegelser hvis folk ikke har framtidsmuligheter, sier Solberg.

Hun satte særlig pris på møtet med skolebarn, unge jenter og foreldre som jobber aktivt for å for å hindre at jenter blir tatt ut av skolen på grunn av patriarkalske holdninger og mangel på sanitærforhold, blant annet. kvinner og landsbyen --- der provinsen har et program for å sikre jenters skolegang.

-Skolebesøk i India eller i Norge med glade unger, det er alltid topp. Det er fint å komme ut av kontorene, og det gjør jeg mye, for det gir mye energi. Det er der vi møter folk, vet du, sier Solberg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!