Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vedum frykter Norge ikke når Nato-mål etter Ernas utspill

Trygve Slagsvold Vedum kaller Høyres Nato-vedtak for en «typisk formulering politikere gjør når de ikke ønsker å forplikte seg».

SKUFFET OVER HØYRE: Trygve Slagsvold Vedum mener Erna Solberg og Høyre burde ha en tydeligere formulering som garanterer å bruke to prosent av BNP på Forsvaret innen 2024. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SKUFFET OVER HØYRE: Trygve Slagsvold Vedum mener Erna Solberg og Høyre burde ha en tydeligere formulering som garanterer å bruke to prosent av BNP på Forsvaret innen 2024. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): Etter at Erna Solberg ikke kunne garantere at Norge når Natos toprosentmål innen 2024, ble det varslet forsvarsopprør under Høyres landsmøte i helga.

Det opprøret fislet bort, selv om enkelte av opprørerne var tilfreds: Partiet vedtok fredag kveld at de står ved at Norge skal jobbe mot å bruke to prosent av landets BNP på Forsvaret innen 2024. Noe mer konkret formulering eller krav kom aldri.

Trygve Slagsvold Vedum er skuffet. Før landsmøtet ba han om en avklaring fra Erna Solberg:

- Hvis Solberg ikke mener alvor med toprosentmålet, så er det greit om hun bare kan si det, sa Vedum til Dagbladet på torsdag.

Nå har Sp-lederen nær sagt gitt opp å få Høyre med på å nå toprosentmålet innen 2024:

- Dette er en kurs Høyre legger seg på fordi de ikke ønsker å nå toprosentmålet innen 2024. Det er helt tydelig hva Høyre sier nå. Vedtaket fra landsmøtet er helt uforpliktende, og dét er akkurat slik Erna Solberg vil ha det, hevder Vedum.

Milliardforskjell

Vedum står også bak et forslag om opptrappingsplan for Forsvaret. Denne planen skal garantere at Norge bruker minst to prosent av BNP på Forsvaret innen 2024, slik Nato-sjef Jens Stoltenberg ønsker.

Wales-erklæringen fra Nato sier at medlemslandene skal jobbe mot å bruke to prosent av BNP på Forsvaret innen 2024, men mange mener dette er en forpliktelse et rikt land som Norge burde innfri god tid i forveien.

- Høyre vedtar å bruke «opp mot» to prosent av BNP på Forsvaret innen 2024, men hva betyr egentlig det? Det kan være snakk om milliarder i differanse fra faktisk to prosent og «opp mot» to prosent. Nei, dette er en helt typisk og rund formulering som politikere gjør når de ikke ønsker å forplikte seg til noe som helst, sier Slagsvold Vedum.

Fra talerstolen på landsmøtet har flere av forsvarsvennene i Høyre rettet storkanonen mot Senterpartiet og Trygve Slagsvold Vedum. Enkelte sier Senterpartiet virker til å ha glemt at Høyre overtok et Forsvar med store investeringsbehov, og at det var nettopp Senterpartiet som styrte landet før Høyre tok over.

- Økning, men ikke nok

Frank Bakke-Jensen har overfor Dagbladet sågar omtalt Vedums retorikk for populisme, men Sp-lederen tar kritikken med ro.

- Vårt poeng er at vi må bruke enda mer på Forsvaret. Siden vi satt i regjering har forsikringspremien inn mot Nato gått opp, og sånn er det bare.

- Denne regjeringen har da også økt forsvarsbudsjettene med 24 prosent? Og jeg tør minne om at de overtok Forsvaret fra regjeringen du satt i.

- Budsjettene øker på alle områder, for verdien står svakere. Høyre må forsøke å rette fokus bort fra seg selv, men det hjelper ikke Forsvaret. Alt vi i Senterpartiet ønsker, er et sterkt forsvar av hele landet, sier Vedum og legger til:

Norge bruker mer penger på Forsvaret under Erna Solbergs ledelse. Forsvarsbudsjettene har økt med 24 prosent side de borgerlige vant valget i 2014, men per i dag bruker vi 1,56 prosent av BNP på Forsvaret.

- Hvis Høyre er så opptatt av et sterkt forsvar, så får de stemme for vårt forslag om opptrappingsplan. Hvis ikke, tror jeg vi må innse at Høyre ikke kommer til å sørge for at Norge når toprosentmålet innen 2024.

Diskusjonen rundt pengebruk og Nato har for alvor blusset opp etter Erna Solberg tok et stort steg bort fra toprosentmålet i intervju med Dagbladet i påska.

- Vi har aldri sagt at vi skal nå toprosentmålet i 2024, sa statsministeren den gang.

Hun forsvarte siden utspillet slik:

- Jeg har sagt at hvor langt vi kommer innen 2024 er et spørsmål vi må se på når vi kommer til den nye revideringen av langtidsplanen for Forsvaret i 2021, sa statsministeren blant annet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!