- Vedum har låst seg inne

Fortsatt venter pelsdyrbonde og Senterparti-medlem Jan Ove Horpestad (52) på hva han skal få i erstatning. Nå har han fått nok av Sp-ledelsen som han mener har låst seg inn på kontorene sine i Oslo.

VENTER: Jan Ove og Inger Lise Horpestad venter fortsatt på når erstatningen skal komme for fjøsene som står tomme og ubrukelige på familiegården. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet
VENTER: Jan Ove og Inger Lise Horpestad venter fortsatt på når erstatningen skal komme for fjøsene som står tomme og ubrukelige på familiegården. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer
Publisert

HORPESTAD (Dagbladet): De fem fjøsene står tomme. Jan Ove Horpestad går på AAP. Han er knekt.

Først ble livsverket hans erklært ulovlig, så har det vært en tre og et halvt år lang kamp for å bli ferdig med hele saken for å kunne komme seg videre i livet.

Men lederen av pelsdyrlaget i Rogaland sitter her fortsatt og vet ikke hva han skal gjøre.

- Jeg har innsett at jeg ikke kommer meg videre før det er over. Jeg har rotet meg så langt inn i dette med sjelen. Jeg har 90 medlemmer som jeg står opp for. Det er opp til Sandra Borch og regjeringen når jeg er i stand til å komme i arbeid igjen, sier Jan Ove Horpestad sittende ved kjøkkenbordet.

Ved siden av ham sitter kona Inger Lise Horpestad (51) og nikker. Ekteparet har nå bestemt seg: Landbruket er de ferdig med.

Planen var opprinnelig å bytte ut pelsdyrene med svin, men med stadige utsettelser på hva de får i erstatning for fem ubrukelige fjøs på familiegården, kommer de seg ikke videre. Inger Lise jobber som nattevakt som helsefagarbeider.

- Jeg har gått på en skikkelig smell i denne kampen. Jeg har mistet nattesøvnen og det har gått ut over helsa, forteller Jan Ove, som særlig trekker fram belastningen det har vært å se hva forbudet har gjort med pelsdyrbøndene han er leder for.

SKUFFET: Senterparti-medlem Jan Ove Horpestad stemmer ikke Senterpartiet i neste valg. Til det er skuffelsen over partiet for stor. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet
SKUFFET: Senterparti-medlem Jan Ove Horpestad stemmer ikke Senterpartiet i neste valg. Til det er skuffelsen over partiet for stor. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer

Full takst-krangel

Egentlig skulle alt vært over nå. Sommeren 2021, rett før valget, slo et bredt forlik mellom Arbeiderpartiet, Senterpartiet, SV og Frp fast at alle bønder hadde rett på erstatning etter gjenerverv eller bruksverdi og at erstatningen skulle gjøres skattefri.

Nå sitter både Arbeiderpartiet og Senterpartiet i regjering, men erstatning er fortsatt ikke betalt ut. Alt er gått i stå etter full krangel på takseringen til Norsk Landbrukstakst, som vant regjeringens anbud.

Takstmann var på besøk i fem timer på Horpestad, men taksten som skal være grunnlaget for erstatningen godtar ikke Landbruksdirektoratet. I stedet ble avtalen med Norsk Landbrukstakst sagt opp i høst etter at Senterpartiet hadde rykket ut og skrytt av at erstatningen endelig kom.

Alt er nå fortsatt i det blå for hundrevis av pelsdyrbønder. Bare fem har så langt fått erstatning.

Jan Ove tar oss med ut i det tomme fjøset der han har gått på jobb så mange ganger.

- Både jeg og de fleste norske oppdretterne har for lengst innfunnet oss med forbudet. Men rotet vi har opplevd i etterkant er mye verre enn forbudet. Vi får ingen avklaring. Nå sitter vi med en regjering som var med på forliket, men de klarer ikke å kvittere ut.

Borch: - Stor forståelse

Landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) er forelagt Horpestads uttalelser og sier følgende:

- Jeg har stor forståelse for frustrasjonen som pelsdyrbøndene føler på. Det er uheldig og leit at vi har kommet i denne situasjonen. De siste månedene har jeg hatt fullt fokus på å løse dette og det er nå dialog mellom Landbruksdirektoratet og Norsk Landbrukstakst for å finne en løsning. Jeg forventer at løsningen kommer raskt så vi kan komme i mål med det endelige oppgjøret, sier Borch til Dagbladet.

Samlet beløp for de fem som foreløpig har fått endelig erstatning er 47,3 millioner kroner. Borch vet ikke hvor representative disse bøndene er for de andre.

- Jeg er opptatt av at det skal bli en riktig erstatning, og det må koste det det koster. Det endelige beløpet er det for tidlig å si hva blir, men det er klart at erstatningen vil koste penger, noe som er rett og rimelig da Høyre og Frp vedtok forbud mot en næring, sier Borch.

Stemmer ikke Sp

Nøyaktig hva som er galt med takseringen av de om lag 300 pelsdyrbøndenes gårder, er det bare departementet og direktoratet som vet. Bøndene selv får ikke innsyn i sine egne takster. Jan Ove og de andre bøndene befinner seg altså i blinde, de vet ikke hvor mye de får i erstatning.

Samtidig løper rentene for ubrukelige fjøs.

- Det er så skammelig at det ikke likner noen ting. Jeg kan ramse opp person etter person som går på AAP, er sykmeldt, sliter psykisk. Skaden er allerede skjedd, sier Jan Ove Horpestad, som er medlem av Senterpartiet.

- Stemmer du på Senterpartiet i neste valg?

- SKANDALE: Bengt Rune Strifeldt (nærmest) ber landbruksminister Sandra Borch innstendig om å løse floken. Roy Steffensen (Frp) og Horpestad i bakgrunnen. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet
- SKANDALE: Bengt Rune Strifeldt (nærmest) ber landbruksminister Sandra Borch innstendig om å løse floken. Roy Steffensen (Frp) og Horpestad i bakgrunnen. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer

- Nei, det er nok gjort. Den oppførselen de har vist overfor oss pelsdyrbønder vil være vanskelig å rette opp. Vi når ikke inn til dem. Vedum, Pollestad og Borch som støttet oss før valget sitter nå helt på toppen og har fått posisjoner. Men de har låst døra og kastet nøkkelen.

Frp: - Ligner skandale

Bengt Rune Strifeldt sitter i næringskomiteen på Stortinget for Frp. Fremskrittspartiet var med på å legge ned pelsdyrnæringen etter at daværende Venstre-leder Trine Skei Grande fikk en seier på Jeløya.

Frp har lagt seg fullstendig flate for at de var med på nedleggelsen. Nå handler alt om å gjøre det godt igjen.

- Jeg vil innstendig be landbruksminister Sandra Borch om å få fortgang i saken slik at disse bøndene får sin rettmessige erstatning slik Stortinget vedtok. De har fått livene sine satt på vent, dette begynner å likne en skandale, sier Strifeldt.

- Er det ingen grense for hvor høy erstatning pelsdyrbøndene skal få?

- Stortinget har slått fast at de skal få korrekt erstatning. Summen må komme etterpå, slår Strifeldt fast.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer